Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Відповісти на новий виклик суспільству

26.02.2019

 

Фонд Ріната Ахметова організував у Києві експериментальну зустріч на тему «Як підлітка з інтернату мотивувати до розвитку свого потенціалу та допомогти знайти Суперсилу?».

Як розповіла Тетяна Кухоцька, директор із розвитку проектів Фонду, головною метою експериментальної зустрічі стало розроблення плану ефективної допомоги учням випускних класів інтернатних закладів. За її словами, за 10 років роботи програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова ставлення до теми усиновлення та сирітства в українському суспільстві кардинально змінилося. Але це стосується не всіх аспектів цього питання.

«10 років тому, коли створювалася програма «Сирітству – ні!», Фонд перебував на порозі розв’язання величезної проблеми. У суспільстві було не заведено говорити про усиновлення. Тема була настільки табуйована, що охочих усиновити дитину було мало. Як усиновити дитину та які проблеми можуть виникнути? Такі запитання поставити було нікому. За 10 років у державі, зокрема завдяки програмі «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова, який є драйвером цієї теми, зроблено величезний крок уперед. Нині про усиновлення говорять буденно. І це дає змогу збільшити число дітей, яких всиновлюють. Суспільство пройшло величезний шлях від «соромно» до «повсякденно». Ми стоїмо перед новим викликом: як допомагати дітям від 13 років, яких практично не всиновлюють, на відміну від дітей віком до трьох років. Суспільство стоїть перед завданням зробити так, аби ці діти почувалися його повноправними членами», – пояснила Тетяна Кухоцька.

Вперше в Україні до обговорення такої непростої теми були запрошені не тільки працівники державних органів, психологи та фахівці з питань усиновлення. Крім них, учасниками експериментальної зустрічі стали представники бізнесу, креативних агентств і культури.

Захід проходив у форматі експертних груп.

«Фонд порушив дуже важливе питання допомоги підліткам, позбавлених сім’ї або батьківського піклування. Це та вікова категорія, яка випадає з поля зору як державних закладів, так і громадських організацій. Тут зібралися люди різних професій, з різним життєвим досвідом, які хочуть допомогти таким підліткам», – зазначила провідний спеціаліст Київського центру соціальних служб, психолог Любов Лоріашвілі.

За підсумками зустрічі групи представили свої напрацювання. На думку присутніх, мотиваційні зустрічі для дітей в інтернатах відіграють величезну роль. Це підтверджує досвід Фонду, який торік саме у форматі мотиваційних зустрічей провів акцію «Рінат Ахметов – дітям!» в інтернатних закладах Донецької області. Ці зустрічі проводили амбасадори Фонду – відомі ведучі телеканалу «Україна». На своєму прикладі вони змогли показати дітям, що в житті немає непереборних перешкод.

«Підлітковий період – це особливий період у розвитку особистості. Підліток починає порівнювати себе з дорослими й однолітками, усвідомлює власну цінність, унікальність і неповторність. Головне – розпізнати свій талант, свій дар, він є в кожного та завжди унікальний», – сказала амбасадор акції, ведуча телеканалу «Україна» Марина Кухар.