Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Відеопроект «Війна очима дітей» Фонду Ріната Ахметова представлений у США

21.05.2019

Фонд Ріната Ахметова представив відеопроект «Війна очима дітей» на першому фестивалі Українського кіно в Альбукерке (США). Прем’єра відбулася в рамках позаконкурсної програми фестивалю.

«Війна очима дітей» – це серія монологів дітей, які живуть з обох боків лінії зіткнення, про те, що їм випало пережити під час збройного конфлікту на Донбасі. Це короткі сповіді про раптово зруйнований звичний уклад життя, про втрату друзів, близьких і рідного дому. Героями відеороликів стали учасники проекту «Мирне літо – дітям Донбасу» Фонду. За дитячими історіями страху, жаху та подолання – трагедія всього Донбасу. І водночас нагадування всім людям про те, як важливо берегти мир.

Як зазначила організатор фестивалю Наталія Едельман, проект «Війна очима дітей» Фонду продемонстрував закордонним глядачам ту надію на мир, з якою виживають люди на Донбасі. А також розкрив складну та багатогранну структуру українського суспільства ХХІ століття.

«Міжнародний фестиваль документального кіно – ще одна можливість показати світовій громадськості трагедію дітей Донбасу. За даними ООН, понад 240 тисяч людей живуть уздовж лінії зіткнення на Донбасі та щодня ризикують потрапити під обстріл. Проживання пліч-о-пліч зі збройними діями призводить до величезного стресу. Сьогодні діти з травмою війни мають можливість пройти курс літнього оздоровлення та психологічної допомоги в рамках проекту «Мирне літо – дітям Донбасу», – розповіла Тетяна Кухоцька, директор із розвитку проектів Фонду.

Фестиваль документального кіно в Альбукерке об’єднує професійних незалежних режисерів та продюсерів України та США. Крім кінопоказів, тут проходять різноманітні майстер-класи для обміну досвідом та підвищення рівня професійної майстерності кіновиробників двох континентів.

Цьогоріч на фестивалі представлено понад 20 робіт, що охоплюють найрізноманітнішу проблематику. Конкурсну програму оцінювало журі у складі режисера Дірка Норріса, актриси Робін Рід і кіноексперта Гаррі Массельвайта.

 

У категорії «Короткометражне кіно» їхні симпатії завоювали такі роботи:

1.         EYEMO / «АЙМО» Максима Люкова

2.         Electroman / Електромен Микити Скоморохова

3.         Kyiv Story / Київська історія Михайла Маслобойщикова

 

У категорії «Документальні фільми»:


1. FOMO, by Vlad Krasinsky
2. Highnoon у Vinti, by Dmitro Tyazhlov, Дмитро Тяжлов
3. Legend of the blue whale, by Michel Ladez / Легенда про синього кита, Мішель Ладес

 

У категорії «Анімація»:

1. Lahmitko / Лахмітко, by Oleh Pedan / Олег Педан
2. Fingerman, by Ivan Shokha / Шоха Іван
3. Laces / Шнурки, by Oleh Fedchenko / Олег Федченко

Прем’єри роликів у рамках проекту «Війна очима дітей» проходять щотижня на сторінках Фонду Ріната Ахметова у Facebook та на YouTube.