Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Веселі канікули – дітям Донбасу. БЛОГ Андрія Хворостянка, менеджера проектів Фонду Ріната Ахметова

21.05.2018

Щоб дитина змогла влітку відпочити й оздоровитися, їй потрібно змінити атмосферу, дізнатися щось нове і провести час в компанії однолітків. Особливо цього потребують діти, які живуть у важких умовах війни – на Донбасі. Але не всі сім'ї із зони конфлікту можуть дозволити собі путівку в табір для дитини. Життя там таке, що не завжди вистачає грошей на їжу.

Тому Гуманітарний штаб Ріната Ахметова четвертий рік поспіль організовує літній табір для дітей та підлітків з малозабезпечених сімей, які проживають на непідконтрольній території або лінії зіткнення.

Називається ця програма "Мирне літо – дітям Донбасу". Запустилася вона влітку 2015-го й відтоді її учасниками щорічно стають 500 дітей віком від восьми до чотирнадцяти років. Цьогоріч ми продовжимо традицію.

1 липня в санаторій "Перлина Донеччини" заїде перша зміна. Всього буде три зміни – до 11 серпня. Діти відпочинуть в екологічно чистій зоні – на території національного природного парку "Святі гори". Санаторій оточений хвойним лісом, на березі озера з піщаним пляжем.

Крім цілющого повітря, це місце відоме тим, що в санаторії п'ятиразове харчування, яке включає вітамінотерапію, а питна вода – з артезіанських свердловин, які містяться на глибині 158 метрів.

Літній відпочинок для дітей із зони бойових дій – це не традиційне проведення часу в таборі. Коли Штаб розробляв програму "Мирне літо – дітям Донбасу", то усвідомлював, що діти потребують спеціальної допомоги, щоб впоратися з емоціями та подіями війни.

У таборі з дітьми працюватимуть психологи, які пройшли навчання в Гуманітарному штабі Ріната Ахметова за програмою "Травма війни". Через спеціальні ігри й арт-терапію діти пропрацюють свої страхи й тривогу. Відчують, що вони не самотні, що є такі ж діти, як вони, які щодня з ризиком загинути під обстрілами ходять в школу, переживають за життя батьків і рідних. Фахівці стверджують, що колективна згуртованість – один з важливих чинників позбавлення від стресу.

Також психологи допоможуть дітям відповісти на питання про те, як підвищити впевненість в собі, налагодити стосунки з батьками та навіть знайти мотивацію, щоб вчитися.

Безумовно, це буде дуже активний відпочинок: зарядка вранці, ігри в футбол, баскетбол, волейбол, настільний теніс та шахи. Фізичний відпочинок розслабляє і в підсумку допомагає говорити з дітьми про складне простою та зрозумілою мовою.

Кожна дитина зможе знайти заняття до душі. У таборі будуть танцювальний, вокальний, туристичний, театральний гуртки. Також заняття з малювання, випалювання, різання по каменю, плетіння і глинотерапія. Майстер-класи й тренінги допоможуть розвинути здібності та творчість, дадуть дітям можливість взнати про себе щось нове та цінне.

Це все так не схоже на їхні будні, що діти обов'язково відновлять сили й отримають заряд енергії на рік наперед. Але найголовніше, що вони матимуть, – нові знайомства та спілкування одне з одним. Може дорослі й забули, але кожна дитина знає: найкращий бутерброд той, який підсмажений на багатті в колі однолітків. А якщо це зробити в лісі на березі озера, то це ще й найкращі ліки в світі від усіх хвороб і переживань.

Тому Штаб Ріната Ахметова намагається подарувати якомога більшій кількості дітей із зони бойових дій літній відпочинок – з іграми та новими друзями. Так було й буде завжди. Тому що мета Штабу – щоб діти, наше майбутнє покоління, росли щасливими. Тому що тільки зі щасливих дітей виростають щасливі дорослі, які зупиняють війни та змінюють світ на краще.

ДЖЕРЕЛО