Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Вересень – це дивовижний час, коли просинаєшся з передчуттям нового». Блог Аліни Клімчик, фахівця проєктів та програм

08.09.2021

Змалечку я, на відміну від моїх однолітків, дуже любила вересень. Адже це – новий навчальний рік, нові враження, коли ти просинаєшся з передчуттям нового. А ще вересень завжди асоціюється у мене із новою канцелярією, яскравими, чистими зошитами та чудовими кульковими ручками. Приготування до нового навчального року завжди відбувалося з особливою радістю. Зараз я вже давно доросла, але любов до вересня та зошитів з блокнотами – залишилася незмінною. Тому я дуже зраділа, коли саме мені випала честь поздоровити з початком нового навчального року від Фонду Ріната Ахметова 80 дітей із сімей переселенців із Донбасу.

Ми привезли дітлахам гарні новенькі портфелі, в яких є все, що треба сучасним школярам, – від ланч-боксів до канцелярського приладдя. Я переглядала портфелі, ланч-бокси, блокноти, пенали та пляшечки для води і уявляла, якою буде реакція дітей. Маленькою я б була дуже щасливою отримати такий подарунок до школи! І передчуття мене не підвело! Діти та батьки, побачивши, що саме їм привезла представниця Фонду Ріната Ахметова, дуже зраділи. Після зустрічі я ще довго згадувала щасливі очі дітей, які отримали подарунки. А ще – вдячність батьків, які зітхнули з полегшенням – хоча б на шкільну канцелярію не треба витрачати родинний бюджет. Усім складно, а сім’ям переселенців узагалі несолодко, бо з 2014 року вони залишилися без рідної домівки, без роботи та впевненості у стабільному «завтра» і змушені починати життя з нуля. Фонд Ріната Ахметова з 2014 року допомагає жителям Донбасу, які через збройний конфлікт розсіялися усією Україною. Для мене було особливою радістю та задоволенням, вручити подарунки від Фонду цим людям.

За 15 років роботи Фонд допоміг вижити 15 мільйонам людей, із них 3,5 мільйони жителів Донбасу. Це наймасштабніший внесок однієї людини в життя інших. Сьогодні Фонд Ріната Ахметова ‒ єдиний в Україні системно і масштабно допомагає дітям Донбасу, які отримали поранення або психологічні травми. Розуміючи, що до цієї проблеми потрібен особливий підхід, Фонд створив проєкти «Рінат Ахметов ‒ Дітям. Реабілітація поранених дітей» і «Рінат Ахметов ‒ Дітям. Мирне літо».

Також під час вручення подарунків ми розказали сім’ям про те, що Фонд Ріната Ахметова створив унікальну онлайн-платформу для збору історій мирних жителів під назвою Музей «Голоси Мирних» та запросили кожного із присутніх сімей залишити там власну історію-спогад заради збереження пам’яті, заради мирного майбутнього, заради того, щоб це більше ніколи не повторилося.

Усім школярам, їхнім батькам і вчителям доброго навчального року!