Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ВАЖЛИВО: Як відновити втрачені в зоні АТО документи

08.11.2014

Газета "Донецкие новости" опублікувала поради Тетяни Волкової, юриста-консультант Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

 

Сьогодні ми торкнемося питань відновлення пенсійного посвідчення, свідоцтва про народження та інших документів, а також реєстрації за місцем проживання.

Відновлення документів — процес трудомісткий. Водночас державними органами розробляються механізми оптимізації надання сприяння в оформленні необхідних документів громадянам, що переселилися в інші регіони зі Сходу України.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 червня 2014 р. № 588-р розроблено «План заходів, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщаються з тимчасово окупованої території й районів проведення антитерористичної операції», яким, зокрема, передбачено сприяти у відновленні паспортних документів, у продовженні навчання та отриманні освіти, у транспортуванні, наданні медичної допомоги, розв’язанні проблем, пов’язаних із соціальним захистом, створенні умов для тимчасового проживання переселенців.

Відновлення свідоцтва про народження

Вимушеним переселенцям для отримання свідоцтва про народження необхідно звернутися до відділу реєстрації актів цивільного стану (ВРАЦС) за місцем фактичного проживання або перебування.

У допомогу громадянам, які тимчасово переїхали зі східних регіонів країни, на підтвердження фактів державної реєстрації актів цивільного стану в органах РАЦС можна отримувати витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, які видаються незалежно від місця реєстрації акта цивільного стану та проживання особи.

Відновлення документів про освіту

Міносвіти розробило низку рекомендацій (листи № 1/9–310 від 12.06 і № 1/9–366 від 18.07), спрямованих на сприяння в зарахуванні учнів із Луганської та Донецької областей, Криму до навчальних закладів. Навчальні заклади загальної середньої та дошкільної освіти після зарахування дитини на підставі заяви батьків у разі відсутності свідоцтва про народження зобов’язані надати допомогу у якнайшвидшому його відновленні. У разі відсутності особистої справи учня, документів про рівень його знань, медичної картки — направити письмовий запит за місцем попереднього навчання про надання зазначених документів.

Відновлення пенсійного посвідчення

Із метою реалізації переселенцями свого права на отримання пенсій, соціальної допомоги та різних виплат у разі втрати або залишення пенсійного посвідчення в зоні АТО громадянам, зареєстрованим на території Донецької та Луганської областей, необхідно надати до будь-якого найближчого відділення Пенсійного фонду України за місцем фактичного проживання пенсіонера заяву, паспорт, ідентифікаційний код та копії цих документів.

У разі переїзду пенсіонера на постійне або тимчасове проживання в іншу місцевість орган Пенсійного фонду після отримання від нього заяви надсилає запит про витребування пенсійної справи до органу Пенсійного фонду за попереднім місцем проживання пенсіонера. Пенсійна справа пересилається органу, що призначає пенсію, за новим місцем проживання (реєстрації) пенсіонера (пункт 48 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 25.12.2005 № 22–1).

Отримання закордонного паспорта

За інформацією Державного центру персоналізації документів, тим громадянам, які подали заяви на оформлення закордонного паспорта за місцем проживання в Донецькій і Луганській областях і, не отримавши його, змушені були в терміновому порядку виїхати із зони бойових дій в інші регіони, надана можливість отримання паспорта за місцем тимчасового перебування. Такий порядок можливий тільки у разі, якщо станом на момент звернення громадянина в міграційну службу його паспорт ще не був виготовлений і відправлений за місцем подання документів. Інформацію про місце знаходження закордонного паспорта можна перевірити на сайті Державного центру персоналізації документів: http://center-рerson.gov.ua/

Реєстрація місця проживання/перебування

У разі потреби на вимогу особи органом міграційної служби може бути видана довідка про реєстрацію місця проживання / місця перебування.

Для реєстрації необхідно звернутися до підрозділу міграційної служби за місцем тимчасового проживання (перебування) та надати:

Паспорт громадянина України.

Документи, що підтверджують право на проживання в житлі, перебування або взяття на облік у спеціалізованому соціальному закладі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту, проходження служби у військовій частині, адреса яких зазначається під час реєстрації.

У разі поселення у приміщеннях, які надаються місцевими адміністраціями для розміщення вимушених переселенців, необхідно надати лист місцевої адміністрації про поселення особи, а також письмову згоду власника приміщення на реєстрацію місця проживання (перебування).

Військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

Квитанцію про сплату державного мита (0,85 грн.) або документ про звільнення від його сплати (реквізити для оплати розміщені на інформаційному стенді у відповідному підрозділі ДМС України).

Для отримання детальнішої інформації рекомендуємо скористатися послугами зв’язку «Урядової «гарячої лінії» т. 0 800 507 309, де зможуть відповісти на всі запитання громадян, змушених тимчасово покинути своє житло.

У зв’язку з продовженням бойових дій у Донецькій і Луганській областях щодня зростає кількість переселенців із зони проведення антитерористичної операції. Переселенці зі Східних регіонів стикаються з необхідністю розміщення, отримання медичної та соціальної допомоги, працевлаштування та навчання дітей. Оперативність розв’язання цих питань безпосередньо залежить від наявності документів, що засвідчують особу. Що ж робити тим громадянам, чиї документи втрачені або у яких немає можливості забрати їх із зони бойових дій?