Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

В Україні будуть підтримувати дітей, яких через COVID-19 повернули з інтернатів у сім’ї

28.07.2020

У липні цього року Міністерство соціальної політики та ЮНІСЕФ розпочали проєкт з підтримки дітей, яких через COVID-19 повернули з інтернатів у сім’ї. Протягом наступних шести місяців експерти проєкту навчатимуть соціальних працівників моніторити ситуацію кожної дитини, яку повернули у сім’ю, визначати її потреби, оперативно реагувати і надавати необхідну підтримку.

Після проведення детального аналізу ситуації буде створено дорожню карту допомоги для кожної родини, до якої повернулися діти з інтернатних закладів. Проєкт також забезпечить соціальних працівників засобами індивідуального захисту, щоб зробити безпечними їхні візити до сімей під час пандемії.

«Коронавірусна хвороба стала викликом і перевіркою на міцність для всього світу. Це випробування і для системи соціальних послуг, адже саме вона має допомогти населенню впоратися із наслідками COVID-19. Ми використаємо цю кризу, аби вийти з неї сильнішими: зміцнити потенціал соціальних фахівців, впровадити найкращі світові практики і зробити ще один крок до деінституціалізації та возз’єднання дітей з їхніми родинами», – зазначив заступник міністра соціальної політики Борис Лебедцов.

Ще в червні Верховна Рада ухвалила постанову «Про звернення до Кабінету міністрів України щодо вжиття заходів, спрямованих на забезпечення належного соціального захисту дітей – вихованців інтернатних закладів, у тому числі дітей з інвалідністю, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб із їх числа». Постанова передбачала вжити низку заходів для забезпечення належного соціального супроводу дітей, яких через COVID-19 повернули з інтернатів у родини. В першу чергу йшлося про супровід сімей, в яких існує ризик вилучення дітей, а також сімей, що перебувають у складних життєвих обставинах.

Джерело: Укрінформ