Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

В ООН розповіли про проблеми з медикаментами на непідконтрольних територіях Донбасу

04.09.2015

В ООН повідомили про дефіцит лікарських засобів в аптеках на непідконтрольних територіях Луганської та Донецької областей. Також медикаменти та медичне приладдя відсутні в багатьох лікувальних закладах. Водночас ціни на наявні препарати дуже високі.

Брак медикаментів підтверджують і в Київському міжнародному інституті соціології (КМІС). У червні 2015 року інститут, на замовлення Штабу Ріната Ахметова, оцінив гуманітарні потреби у 27 містах на непідконтрольних територіях Донбасу і сформував Гуманітарну мапу ситуації й потреб Донецької та Луганської областей. У процесі дослідження з’ясувалося, що 52% жителів відчувають нестачу в ліках. Респонденти повідомили про дефіцит кардіопрепаратів, препаратів від тиску й заспокійливих.

За даними ООН, приблизно 750 тисяч людей, що проживають зараз на непідконтрольних територіях, страждають від високого артеріального тиску. 15% із них мають приймати препарати від тиску регулярно. Ще 143 тисячі осіб мають високий ризик розвитку серйозних ускладнень через серцево-судинні захворювання, високий тиск, інсульти та інфаркти. Цей показник може збільшитися через постійний стрес і травми, неповноцінне харчування або неналежне медичне обслуговування місцевих жителів.

ООН заявляє, що брак лікарських препаратів і відсутність доступу до них призведуть до гострих ускладнень хронічних захворювань. Це не тільки може стати причиною передчасної смерті, а й підвищити тягар витрат у родині, збільшити потреби в догляді за пацієнтом і підвищити ризик передавання захворювань.

Також повідомляється про дефіцит антиретровірусних препаратів для пацієнтів із ВІЛ/СНІДом на непідконтрольних територіях, де найвищі показники поширеності ВІЛ/СНІДу у країні. Крім цього, є інформація про 400 смертельних випадків серед діабетиків, викликаних браком необхідних препаратів і відсутністю належного лікування.

Про дефіцит медикаментів на непідконтрольних територіях Донбасу неодноразово говорили й у Гуманітарному штабі Ріната Ахметова. На думку фахівців Штабу, ситуація ускладнюється ще й тим, що в українському законодавстві не визначено механізм оформлення й доставляння гуманітарної медичної допомоги. Прозорих правил, аналогічних тим, що регулюють доставляння продовольчої допомоги, немає. У зв’язку з цим гуманітарні організації не можуть завозити ліки в необхідному обсязі.

ДЖЕРЕЛО