Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Унікальний досвід допомоги: у Дружківці почала працювати виставка Гуманітарного штабу

21.02.2019

У Дружківському історико-художньому музеї відбулося урочисте відкриття виставки Гуманітарного штабу – найбільшої програми Фонду Ріната Ахметова. Це одна із шести постійно відкритих експозицій, присвячених діяльності найбільшої особистої благодійної ініціативи в Україні.

Представлені на виставці експонати розповідають про унікальний досвід Гуманітарного штабу в наданні допомоги мирному населенню в критичній ситуації. І про людей, які виживають у неймовірних важких умовах завдяки цій допомозі та самовідданій роботі волонтерів.

Як розповіла на церемонії відкриття Юлія Маліч, менеджер проектів і програм Фонду Ріната Ахметова, тематика експозиції залишається вкрай актуальною.

«Конфлікт на Донбасі триває – і мільйони мирних жителів регіону досі потребують гуманітарної допомоги. Згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології, 85% жителів регіону не вижили б без допомоги Ріната Ахметова. Майже 72% опитаних у Донецькій і Луганській областях назвали Фонд Ріната Ахметова лідером у наданні помочі місцевому населенню. З перших днів конфлікту Рінат Ахметов допомагав і продовжує допомагати найбільш нужденним: людям похилого віку, дітям, людям з інвалідністю. Завдяки цьому врятовано життя мільйона осіб», – зазначила Юлія Маліч.

Своїми спогадами про допомогу Ріната Ахметова поділилися мирні жителі, які були присутніми на відкритті виставки.

«Коли я приїхала в Дружківку, то знала точно: мої діти завжди будуть ситі, адже нам завжди допоможе Фонд Ріната Ахметова», – розповіла багатодітна мама Людмила.

Одним із головних експонатів стала унікальна фотокнига «Донбас і Мирні», яку передали представники Фонду Ріната Ахметова. Вона розповідає про людей похилого віку, яким доводиться виживати в зоні збройних дій. Про сім’ї, які змушені покинути рідний дім. Про поранених дітей, котрі вижили всупереч прогнозам лікарів. І надію на мир, яку вони бережуть завдяки допомозі Ріната Ахметова.

Виставка в Дружківському історико-художньому музеї працює на постійній основі з 20 лютого.

«Донбас і Мирні» – це 11 історій мирних жителів Краматорська, Бахмута, Авдіївки, Красногорівки, Пісків та інших населених пунктів, які опинилися в епіцентрі конфлікту на Донбасі. Фотокнига стала приголомшливим одкровенням для багатьох людей в Україні та Європі. Вона відзначена в номінації «Найкраща соціальна фотокнига року» Українського бібліотечного фонду та вже презентована в Києві, Львові, Маріуполі, Брюсселі, Франкфурті-на-Майні та Страсбурзі.