Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Унікальне обладнання для попередження поширення коронавірусу: медики про допомогу Фонду Ріната Ахметова

21.03.2020

Допомога, яку Фонд Ріната Ахметова надає Україні для запобігання епідемії коронавірусу COVID-19, є унікальною. Таку думку висловили лікарі та фахівці медичної сфери країни.

Як відомо, Фонд першим відреагував на загрозу поширення інфекції. У координації з МОЗ України був складений перелік найнеобхіднішого медичного обладнання та засобів індивідуального захисту для ефективного лікування ускладнень і попередження поширення коронавірусу. На сьогоднішній день Фонд Ріната Ахметова вже передав МОЗ України дві партії висококласних апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ) шведського виробництва. А також кисневі концентратори для них, ізолюючий мобільний бокс, захисний біологічний та протихімічний костюм, 400 захисних одноразових комбінезонів, 10 тисяч захисних масок, безконтактні термометри, окуляри.

«Я б хотів подякувати Фонду за таку допомогу. Це великий внесок у загальну справу посилення спроможностей держави. Такого обладнання не було ні на рівні Центру громадського здоров'я МОЗ, ні в системі екстреної допомоги. Наразі воно є унікальним. Це реанімаційне обладнання. Найважливіше – воно може бути використано в найбільш критичних регіонах. А унікальна транспортна капсула дозволить більш ефективно і з високим рівнем захисту перевозити пацієнтів у складних умовах», – так оцінив важливість допомоги  Фонду для країни в.о. генерального директора ГУ «Центр суспільного здоров’я МОЗ України» Ігор Кузін.  

Він додав, що обладнання, що передав Фонд, актуально у будь-якій ситуації. Воно буде використовуватися і після того, як пандемічний сезон закінчиться.  

«Я вважаю, що наше суспільство з часом повною мірою оцінить те, що робить сьогодні Фонд Ріната Ахметова для всіх нас. У даній критичній ситуації в світі з коронавірусною інфекцією це потрапляння в десятку», – зазначив Юрій Фещенко, директор Національного інституту фтизіатрії і пульмонології.

Фонд також першим відреагував на те, що Донецька область залишилася єдиною без обладнання для виявлення коронавірусу. Тому в найкоротші терміни в Маріуполь буде доставлено аналізатор проб Convergys® PCRtist в комплекті з тест-картриджами для нього. Це дозволить на місці проводити експрес-тестування і значно прискорити діагностику коронавірусу.

«Фонд Ріната Ахметова за особистим рішенням Засновника і в координації з МОЗ готує до передачі таке обладнання в Маріуполь. За досвідом країн, які успішно борються з коронавірусом, ми знаємо, що тестування допомагає запобігти поширенню епідемії. Це повністю автоматизований аналізатор, який дозволить виключити вплив людського фактора на результати. А результат тестування може бути готовий протягом двох годин», – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Вона додала, що державі найближчим часом буде передано 20 000 експрес-тестів. Адже саме швидке виявлення носіїв та їхня ізоляція дозволять запобігти епідемії.

Медики Донецької області та голова Маріуполя вважають цю подію унікальною.

«У моменти важких випробувань Фонд Ріната Ахметова завжди приходить на допомогу землякам. І зараз, коли Донбас разом з усім світом опинився перед загрозою глобальної пандемії коронавірусу, Фонд знову простягнув нам руку допомоги і закуповує обладнання, яке за дві години зможе виявляти вірус. Це, безумовно, допоможе запобігти неконтрольованому поширенню інфекції», – пояснив мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Як стало відомо 19 березня, Рінат Ахметов направляє 300 мільйонів гривень на боротьбу з COVID-19. Для цього він об’єднав усі ресурси – Благодійного Фонду, ФК «Шахтар», компаній ДТЕК і Метінвест, та інших активів SCM для допомоги Україні.

 За особистим рішенням Засновника Фонд Ріната Ахметова для всієї країни закупить ще 300 тисяч експрес-тестів на коронавірус. Найближчим часом їх буде передано до Стабілізаційного фонду, ініційованого Президентом України. Крім того, додатково буде придбано як мінімум 200 апаратів ШВЛ, необхідних для порятунку життів людей, а також інше обладнання.