Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Українці знають і цінують допомогу Фонду Ріната Ахметова – дані соцопитування КМІС

13.05.2021

Фонд Ріната Ахметова – лідер української благодійності, про якого знає вся країна. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Згідно з даними КМІС, робота Фонду відома переважній більшості українців – 95% і кожному мешканцю підконтрольних територій Донецької та Луганської областей.

Окрім того, Фонд Ріната Ахметова визнаний найбільшою приватною благодійною організацією України. Про це сказали переважна більшість мешканців Донецької та Луганської областей (91%) і більше половини українців (55%).

– Оцінка, яку українці висловили в соціологічному дослідженні, – це визнання важливості й безпрецедентності масштабу допомоги Ріната Ахметова. Філософія Засновника Фонду – допомагати тим, хто опинився в найскладніших ситуаціях, – сьогодні особливо актуальна, а тому затребувана суспільством. Така висока думка – показник роботи Фонду Ріната Ахметова. Її позитивно оцінює переважна більшість жителів Донбасу – 87%. По Україні ця цифра склала 70%, – зазначила Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.

Як розповів директор КМІС Володимир Паніотто, епідемія COVID-19 залишається одним із найгостріших викликів для українського суспільства.

– Епідемія коронавірусу викликає у людей почуття тривоги за себе та своїх близьких. Це підтвердила абсолютна більшість респондентів України та Донбасу – 88% і 90% відповідно. Практично всі мешканці України – 87% і Донбасу – 90% вважають, що система охорони здоров’я України виявилася не готовою до другої хвилі епідемії коронавірусу, – констатував Володимир Паніотто.

Однак завдяки допомозі Фонду Ріната Ахметова медичній системі країни українці відчувають себе більш захищеними. За результатами дослідження КМІС із цим згодні близько половини населення України та двоє з трьох жителів Донбасу.

– Рінат Ахметов виділив понад 300 мільйонів гривень на боротьбу з COVID-19. Це найбільша, системна й масштабна приватна ініціатива, спрямована на допомогу державним медичним установам у боротьбі з коронавірусом. Щоб максимально успішно протистояти загрозі, Фонд у лютому 2020 року створив проєкт «Боротьба з COVID-19 в Україні». Цей проєкт не має аналогів, адже в найкоротші терміни опорні лікарні по всій країні отримали 337 тисяч експрес-тестів, понад 200 тисяч засобів індивідуального захисту й витратних матеріалів, 155 кисневих концентраторів. Майже для 1000 ліжко-місць у регіонах був забезпечений доступ до стаціонарних і мобільних джерел кисню. Усього допомогу від Фонду отримали понад 500 медзакладів у більш ніж 200 населених пунктах. Це найбільший внесок одного благодійника в державну медицину України за весь час незалежності країни, –розповіла Наталя Ємченко.

Дослідження КМІС показало, що Україна знає про допомогу Фонду Ріната Ахметова медикам у боротьбі з коронавірусом. Її назвали «дуже важливою» практично кожен мешканець Донбасу (91%) і двоє з трьох українців (61%).

Ключовим елементом допомоги Фонду країні в боротьбі з коронавірусом стали понад 200 сучасних апаратів ШВЛ – це найбільша поставка подібного обладнання в Україні за час пандемії. Значущість ролі цієї допомоги відзначили переважна більшість мешканців Донбасу – понад 97% і більш ніж 73% українців.

– Хочу подякувати Фонду Ріната Ахметова за те, що в пацієнтів з’являється шанс на адекватне лікування відповідно до сучасних методик. Апарати від Фонду Ріната Ахметова є апаратами високого класу й дають можливість за сучасними протоколами забезпечувати штучну вентиляцію легенів у пацієнтів із ускладненим перебігом цієї вірусної інфекції, – сказав президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров.

За даними дослідження КМІС, сьогодні кожен другий мешканець України та Донбасу знає про системну підтримку лікарень і медустанов Фондом Ріната Ахметова. Роботу Фонду відзначили й на державному рівні. За словами голови Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації та медичної допомоги Михайла Радуцького, Фонд Ріната Ахметова завжди першим приходить на допомогу Україні.

– Коли не тільки Україна, але й увесь світ стоїть перед викликом пандемії, коли в світі є дефіцит обладнання та засобів захисту для боротьби з коронавірусом, для України дуже важливо, що соціально відповідальні люди, такі як Рінат Ахметов і його Фонд, допомагають країні. Ми отримали від Фонду Ріната Ахметова вкрай необхідні країні засоби захисту, засоби безпеки для лікарів, для хворих, обладнання для штучної вентиляції легенів – для оксигенотерапії. Ми знаємо, що на сьогодні ускладнення від коронавірусу нічим, крім оксигенотерапії, не лікуються. Такий внесок Фонду Ріната Ахметова у збереження і зміцнення здоров’я людей – це внесок і в розвиток економіки, і в фінансову стабільність країни, і в її безпеку. Тому що люди – це найголовніше багатство, – сказав Михайло Радуцький.

Його слова підтримує заступник голови Офісу Президента України Кирило Тимошенко:

– Фонд Ріната Ахметова передає обладнання, необхідне інфекційним лікарням. Ми дуже вдячні за таку допомогу, яка надається державі. Ми дуже позитивно оцінюємо внесок Фонду Ріната Ахметова в медицину України, і не тільки стосовно коронавірусу.

Дослідження КМІС також показало, що Фонд Ріната Ахметова – благодійна організація, яка надає найбільшу допомогу дітям. Так вважають 71% мешканців Донбасу та понад третина населення всієї України.

Українці також назвали Фонд лідером у сфері національного усиновлення та профілактики сирітства, а також у боротьбі з захворюваннями серця у дітей і в сфері дитячого слухопротезування.

Опитування методом особистих інтерв'ю проводив Київський міжнародний інститут соціології в листопаді-грудні 2020 року. Було опитано 3400 респондентів.