Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

У СБУ розповіли, коли і як спростять отримання перепусток

05.05.2015

5 травня в Києві, у прес-клубі СБУ, відбувся круглий стіл із важливої теми: «Шляхи удосконалення пропускної системи в межах Донецької та Луганської областей». Волонтерські організації, зокрема, Гуманітарний штаб Ріната Ахметова, зібралися разом із представниками влади України, щоб обговорити ситуацію, пов’язану з недосконалістю пропускної системи під час перетину кордонів АТО, поділилися спостереженнями і внесли свої пропозиції. На зустрічі були присутні: керівник СБУ Валентин Наливайченко, голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко, начальник служби автоматизованої системи управління Олег Карий, омбудсмен Валерія Лутковська, народний депутат України Єгор Фірсов та інші представники влади України.

Головні новини зустрічі є такими. Скасовувати перепустки не будуть. Введення електронної пропускної системи складається з чотирьох етапів. Реалізовано — два.

За словами заступника керівника штабу АТЦ Геннадія Кузнєцова, було створено окремий поштовий сервер, на якому для Координаційного центру й різних груп заведено відповідні поштові скриньки, інформація з яких зберігається на сайті СБУ.

За інформацією представника СБУ, для пришвидшення оброблення заяв громадян, вони й далі працюють у тестовому режимі і з паперовими заявами, і внесенням даних в електронному вигляді. Ці механізми доповнюють один одного.

Водночас, на його думку, значна кількість заяв, низька швидкість каналів інтернету, недостатня кількість співробітників координаційних центрів і горезвісний людський чинник не дозволяють оперативно обробляти дані та інформувати громадян про час отримання перепусток. «Тому на третьому етапі ми збираємося під’єднати супутникові системи інтернету, перевести Координаційний центр до Києва, і збільшити кількість пунктів із видавання перепусток. Завдання максимально автоматизувати оброблення та захист персональних даних», — уточнив Геннадій Кузнєцов.

У недалекому майбутньому у СБУ обіцяють сформувати єдину базу заяв, яка дозволить централізовано перевіряти статус заявника та відстежувати проходження його заяви.

«На 4 етапі кожна людина зможе сама заповнити свою анкету на особистій сторінці веб-ресурсу, і дати згоду на обробку персональних даних. Після чого їй буде присвоєно унікальний номер. Координаційний центр сформує єдиний реєстр, куди занесуть ці дані. Після чого дані пройдуть перевірку за унікальним номером, і людина отримає перепустку», — заявив Геннадій Кузнєцов.

У СБУ планують, що повноцінно система запрацює за місяць.

«Станом на 5 травня паперові перепустки отримали 268 751 особа, 226 587 осіб внесено до реєстру», — заявив Геннадій Кузнєцов.

Валентин Наливайченко, голова спецслужби, звертаючись до волонтерів, заявив, що на зустріч прийшло в повному складі все керівництво СБУ. «Служба безпеки практично в повному складі прийшла на цю зустріч, щоб почути вашу позицію й ваші рекомендації, як можна розв’язати проблемні питання. Наш кол-центр отримує тисячі звернень, серед яких багато скарг. І це правда. Насамперед скаржаться на брак зворотного зв’язку, складну процедуру, на затримки в часі та на те, що не скрізь працює електронна пошта для оформлення електронних перепусток. Ми дуже б хотіли розв’язати ці проблеми», — відверто визнав Валентин Наливайченко.

Наприкінці круглого столу він запросив волонтерські організації, які бажають брати участь в удосконаленні пропускної системи, ввійти до робочої групи. У всіх буде можливість висловити пропозиції, поділитися рекомендаціями, щоб процес ішов ефективніше. 6 травня відбудеться перше засідання робочої групи.