Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Ситуація з блокуванням гуманітарної допомоги Штабу Ріната Ахметова й об’єктів інфраструктури ФК «Шахтар» у Донецьку й області на непідконтрольній території

02.03.2017

Робота Гуманітарного штабу Ріната Ахметова заблокована озброєними людьми на непідконтрольній території Донецької області. Штаб не має доступу до «Донбас Арени» і всіх пунктів видавання. Про ситуацію під час спільного прес-брифінгу повідомили директор Гуманітарного штабу Олександр Вишняков, генеральний директор ФК «Шахтар» Сергій Палкін і координатор Гуманітарного штабу Римма Філь.

Блокування роботи Штабу відбулося 28 лютого. Озброєні люди заблокували доступ для волонтерів і працівників Гуманітарного штабу на «Донбас Арену» й на всі пункти видавання в Донецьку й Донецькій області на непідконтрольній території (НКТ). Пункти опечатані, до гуманітарної допомоги Штабу й майна в нас доступу немає. Станом на ранок, 28 лютого, на «Донбас Арені» і всіх пунктах видавання залишалося приблизно 70 тисяч дорослих і дитячих продуктових наборів.

«Я звертаюся до одержувачів нашої допомоги. Оскільки роботу Штабу заблоковано, ми не маємо доступу до продуктових наборів та іншого майна Штабу. А отже, ми не можемо видавати, а ви – отримувати допомогу від Ріната Ахметова», – сказав Олександр Вишняков.

Ми не знаємо причин блокування нашої допомоги на непідконтрольній території Донецької області. Нам не висували претензії чи вимоги. Плани тих, хто блокує «Донбас Арену», нам не відомі. Без «Донбас Арени» і всіх пунктів Гуманітарний штаб не зможе відновити видавання продуктових наборів у Донецьку й на всій непідконтрольній території.

На гарячу лінію Гуманітарного штабу за останні 3 дні надійшло понад 15 тисяч дзвінків. Люди ставлять 2 запитання: «Коли я зможу отримати допомогу?» і «Як нам жити далі?».

«Якщо ви запитаєте людей, вони скажуть, що допомога Штабу Ріната Ахметова дуже потрібна. Дуже. Щойно будуть розблоковані «Донбас Арена» і всі пункти видавання, ми готові відновити роботу. Рішення заблокувати нашу допомогу прийняли за нас і за людей, які її отримують і її потребують. Ми не знаємо, чому й навіщо заблокована робота Гуманітарного Штабу. Але страждають у результаті сотні тисяч людей – люди похилого віку, діти, молоді мами – у результаті цієї ситуації опинилися на межі виживання найбільш беззахисні. І це найстрашніше», – заявив Олександр Вишняков.

Штаб Ріната Ахметова звернувся до всіх міжнародних місій із проханням звернути увагу на гуманітарну ситуацію на Донбасі й ситуацію з порушенням прав людини. Блокування роботи найбільшої гуманітарної місії на Донбасі може призвести до гуманітарної катастрофи.

17 лютого опубліковані останні дані ЮНІСЕФ: 1 мільйон дітей на Сході України терміново потребують гуманітарної допомоги. Це число за рік збільшилося вдвічі.

«Ми допомогли 1 млн 145 тис. мирних жителів Донбасу. Весь цей час допомога землякам була й залишається пріоритетною для Ріната Ахметова. Це його рідний край. І те, що відбувається на Донбасі – це його біль. Тому порятунок мирних жителів – це мета й завдання роботи Штабу. Масштаби роботи Штабу Ахметова безпрецедентні», – сказала Римма Філь.

«Запалити світло на «Донбас Арені» не важко. І зробити це може кожен. Набагато важче, напевно, її було побудувати. Хто її побудував, з якою любов’ю і скільки серця в це вклав – про це, повірте, знають і пам’ятають не тільки в Донецьку, на Донбасі, в Україні. Ім’я цієї людини знає вся Європа і весь світ. Натиснути на кнопку й увімкнути лампочки – це не перемога, це взагалі нічого, це смішно. По-справжньому «Донбас Арена» сяяла, коли була переповнена вболівальниками, коли на ній перемагав «Шахтар». І засяє вона знову тільки тоді, коли там, як і раніше, буде грати «Шахтар» із найкращими клубами світу для своїх уболівальників. Коли там буде звучати гімн Ліги чемпіонів. Поки «Шахтаря» на «Донбас Арені» немає – вона не буде вже сяяти. І не засяє, поки «Шахтар» не повернеться додому. А то, що зараз відбувається в Донецьку, уболівальників «Шахтаря» й сотні тисяч людей, які дуже чекають команду додому, до цього моменту не наближає, а віддаляє», – сказав Сергій Палкін.