Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Сьогодні Всесвітній день боротьби проти раку

04.02.2021

Сьогодні, 4 лютого, відзначається Всесвітній день боротьби проти раку. Традиційно в цей день   людям нагадують про небезпеку ракових захворювань (їх налічується більше 100).  

Рак – це аномально швидке утворення клітин людського організму, які ростуть не там, де треба. Часто до зростання таких клітин призводять шкідливі звички і неправильний спосіб життя.

У 2008 році Фонд Ріната Ахметова почав реалізацію програми «Рак виліковний», яка дозволила пройти високоточну діагностику десяткам тисячам українців. Програма була націлена на підвищення ефективності роботи державної онкологічної служби. Зокрема, Фонд передав 15 одиниць новітнього діагностичного обладнання онкодиспансерам Західної України. Медики Ужгорода, Львова, Волині, Рівного, Тернополя, Івано-Франківська, Хмельницького та Чернівців отримали спеціальні комп'ютерні томографи, що дозволяють виявляти на ранніх стадіях патології головного мозку, захворювання грудної клітки, судинні хвороби.

Лікарі Львова і Тернополя також отримали апарат контактної променевої терапії (брахітерапії). Рівненському обласному онкологічному диспансеру крім томографа й апарату брахітерапії було передано високоенергетичний лінійний прискорювач. Крім того, в Рівному був створений блок спільного перебування матері і дитини.

Завдяки Фонду Ріната Ахметова в кожному з восьми онкоцентрів Західної України щороку отримують необхідну діагностику та лікування 3000 пацієнтів.

У 2012 році Фонд  придбав для Національного інституту раку мобільну жіночу консультацію. Це спеціалізований 18-метровий автопоїзд, всередині якого є обладнання, що дозволяє виявляти ракові захворювання, якими хворіють в основному жінки. Мобільна жіноча консультація – єдиний в Україні пересувний діагностичний комплекс. Обстеження в ньому можуть щорічно проходити  3500  жінок.

У 2013 році Фондом у партнерстві з Національним інститутом раку (НІР) і Фондом допомоги онкохворим дітям «Краб» реалізовано проєкт «Дерево життя». Тоді Національному інституту раку був переданий чудо-чемодан – унікальний комплект хірургічних інструментів для проведення складних операцій дітям, які страждають на онкологічні захворювання кісток і суглобів. Ці операції дозволяли уникнути ампутації кінцівок.

Фонд Ріната Ахметова нагадує всім, що рак виліковний, якщо його вчасно діагностувати.