Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Сьогодні Міжнародний день охорони здоров'я вуха та слуху

03.03.2020

Втрата слуху вважається найпоширенішою формою обмеження сенсорних можливостей людини. За даними ВООЗ, наразі в світі не чують близько 275 млн людей, з них 32 млн – діти.

В Україні кожні 2–3 дитини на 1000 немовлят мають вроджені вади слуху. Так, страшний діагноз – туговухість IV ступеня – шокував батьків трирічного Дмитрика Лакея із Запоріжжя. Адже тато з мамою не мають жодних проблем зі слухом. А у сина виявили одну з найтяжчих форм захворювання.

Аналогічний діагноз – туговухість IV ступеня – поставили п'ятирічному Маркові Ужикову з Харкова. Малюк народився в сім’ї, де батько і мати не чули з дитинства. 

Для нормального розвитку лікарі рекомендують малюкам із порушенням слуху якісні, правильно підібрані та налаштовані слухові апарати. Своєчасна допомога дітям із порушеннями слуху сприяє уникненню затримок мовного розвитку, відставання в навчанні та соціальної ізоляції.

На жаль, придбати дорогі високочутливі апарати можуть не всі батьки. Діткам із вадами слуху із соціально незахищених сімей допомагає Фонд Ріната Ахметова. Саме Фонд передав усе необхідне для малечі з обох родин. 

Загалом допомогу зі слухопротезування, а з нею надію на повноцінний розвиток і соціалізацію в рамках проєкту «Рінат Ахметов — Дітям. Тепер я чую» отримали вже 166 дітей. 

З 1 січня 2020 року змінилися критерії щодо одержання допомоги. Раніше учасниками проєкту були тільки малюки, яким ще не виповнилося п’яти років, з Донецької, Луганської, Харківської та Запорізької областей. Тепер скористатися високочутливими слуховими апаратами можуть хлопчики та дівчатка до семи років з усієї України. Претендувати на допомогу можуть діти-сироти або малюки, які перебувають під опікою, дітлахи з неповних чи багатодітних сімей, а також родин, що належать до числа соціально незахищених.

Детальну інформацію можна дізнатися, звернувшись на гарячу лінію Фонда Ріната Ахметова за телефоном 0 800 509 001.