Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Скільки часу триватиме конфлікт, на думку жителів Донбасу?

16.11.2016

Кожен шостий житель Донецької області вважає, що конфлікт затягнеться більш ніж на 5 років. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, яке провів у жовтні-листопаді 2016 року Київський міжнародний інститут соціології на замовлення Гуманітарного штабу Ріната Ахметова й «Допоможемо ТВ».

«Люди дедалі менше вірять у швидке настання миру на Донбасі. Майже половина жителів області не може припустити, коли завершиться конфлікт. Якщо порівняти з даними травня, скоротилося число тих, хто сподівається на закінчення конфлікту упродовж наступного року (жовтень – 12%, травень – 17%), але зросла кількість тих, хто вважає, що конфлікт зажадає більш ніж 5 років (жовтень – 16%, травень – 10%)», – розповів Володимир Паніотто, генеральний директор КМІС.

За словами Паніотто, «оцінки короткострокових перспектив жителів Донецької області стали більш песимістичними за останні 4 місяці. На 10% скоротилося число тих, хто очікує поліпшення життя наступного року (зараз таких 24%) і також зросла кількість тих, хто вважає, що за рік їхня сім’я буде жити гірше (зараз таких 22%). Найбільш песимістичні прогнози в пенсіонерів».

Згідно з результатами дослідження КМІС у довгостроковій перспективі третина жителів Донецької області очікує поліпшень в економічній ситуації, половина – не вірить у поліпшення.

«Оцінка перспективи сильно залежить від місця проживання. Серед жителів непідконтрольних територій найбільше поширена думка, що Донбас стане регіоном економічного процвітання. Таких 36%», – уточнив Паніотто.

Соціологічне дослідження КМІС «Донбас: життя й бар’єри» проводилося з 21 жовтня до 7 листопада 2016 року на замовлення Гуманітарного штабу Ріната Ахметова й «Допоможемо ТВ». Було опитано 2102 респондента віком понад 18 років зі 100 населених пунктів Донецької області, як на підконтрольній, так і на непідконтрольній території.