Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Штаб Ахметова запускає нову програму — «Мирне літо — дітям Донбасу»

11.06.2015

Під час сьогоднішнього брифінгу, що проходив в ІА «Українські новини», координатор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова Римма Філь прокоментувала ситуацію з доставлянням гуманітарної допомоги й розповіла про нові напрями роботи.

«Ми хочемо, щоб люди, які зараз перебувають за лінією дотику, розуміли й пам’ятали дуже важливу річ — Рінат Ахметов не кине людей у біді, — сказала Римма Філь, коментуючи блокування доставляння допомоги в Донецьк. — Штаб допомагав, і буде допомагати нашим мирним співгромадянам, землякам. Ми будемо шукати спосіб, щоб продуктову допомогу доставили. І якщо сьогодні є проблема, то ми сподіваємося, що здоровий глузд переможе, ця проблема буде подолана, і гуманітарну допомогу, як цього вимагають усі норми і практики, будуть доставляти туди, де особливо цього потребують мирні жителі.

Але Гуманітарний Штаб — це не тільки забезпечення продуктами мирних жителів. Це й адресна допомога, і проект «Психологічна допомога дітям».

«У межах цього проекту Штаб відкриває — «Мобільну допомогу психологів». Від сьогодні психологи-волонтери Гуманітарного штабу починають працювати в дитячих шкільних таборах Донецька, — розповіла Римма Філь. — У найближчих планах — покрити цими мобільними групами школи Маріуполя, Донецька, Макіївки, Ясинуватої, Єнакієвого, Харцизька, Авдіївки, Докучаєвська, Зугреса. У багатьох із цих міст тривають бойові дії, але там залишаються діти, і ці діти вкрай потребують психологічної допомоги».

Ще дітям потрібен відпочинок. Тому Штаб Ахметова відкриває ще одну програму «Мирне літо — дітям Донбасу», у межах якої хлопці й дівчата зможуть відпочити на березі Азовського моря.

«У липні та серпні Гуманітарний штаб відправить 500 дітей на відпочинок у дитячий оздоровчий табір «Факел» у Бердянську, — розповіла координатор Штабу. — Відпочити зможуть діти від 8 до 14 років, що проживають на території Донецької та Луганської області, не підконтрольній Україні, а також діти-переселенці, які проживають на мирній території Донбасу та лінії зіткнення».

Робота табору розрахована на дві зміни. Перший заїзд заплановано з 15 до 28 липня, другий — з 26 липня до 8 серпня. У кожній зміні зможуть безкоштовно відпочити по 250 дітей. Щоб оформити дитину в табір, батькам необхідно заповнити форму реєстрації на сайті Гуманітарного штабу (анкета активна з 12 червня), дочекатися дзвінка представника Гуманітарного штабу й підготувати пакет документів. Необхідно буде вислати на електронну адресу Гуманітарного штабу довідку, що підтверджує статус дитини-переселенця, або медичну довідку (для дитини з неконтрольованої зони АТО).

У таборі діти зможуть відпочити, оздоровитися, знайти нових друзів і весело провести час. Але найголовніше, крім масштабної розважальної програми в таборі буде працювати й команда психологів-волонтерів Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, яка через ігрові активності, майстер-класи та арт-терапію допоможе дітям впоратися з травмою війни. Ці фахівці пройшли курс «Травма війни» і знають, як потрібно й можна впливати на дітей, що зіткнулися з війною.

«Штаб вірить, що за допомогою цього табору, за допомогою мобільних груп психологів нам вдасться витягнути найменших мешканців Донбасу з психологічної травми війни і зробити все, щоб ці діти були психологічно здоровими громадянами України», — говорить Філь.

На жаль, Гуманітарний штаб не зможе організувати доставляння дітей до табору з непідконтрольних міст Донбасу, це мають зробити самі батьки. Але можна з упевненістю сказати, що перебування в таборі подарує діткам тільки гарний настрій і позитивні емоції.

«Гуманітарний штаб сподівається, що всі програми — і продовольча, і «Психологічна допомога», й «Адресна допомога» дозволять нам наблизити стан миру, якого ми всі сьогодні дуже потребуємо», — на завершення прес-конференції сказала Римма Філь.