Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Штаб Ахметова продовжує підготовку кризових психологів — у Києві стартував 4-й етап навчання

23.03.2015

Сьогодні, 23 березня, у Києві розпочався 4-й модуль навчання для 250 психологів, які працюватимуть із дітьми та сім’ями з Донбасу. У квітні четвертий модуль розпочнеться і для груп, які проходять навчання в Маріуполі. Тема цього модуля: «Групова робота з дітьми та підлітками за допомогою арт-терапії». Заняття проводить Олександр Венгер, відомий дитячий психолог, що працював у багатьох гарячих точках світу.

Арт-терапія — це один із найефективніших методів роботи з наслідками психологічної травми в дітей, підлітків і дорослих. Арт-терапія — це використання з терапевтичною метою засобів образотворчої діяльності: малювання, ліплення, аплікації. Для психіки дитини малюнок є потужним засобом впливу на переживання, пов’язане з певним об’єктом або подією.

Різні арт-терапевтичні техніки, які у своїй роботі з жителями Донбасу будуть застосовувати психологи, допоможуть дітям і дорослим впоратися з такими завданнями:

  • відновлення активності;
  • відновлення порушених функцій самоконтролю;
  • зниження емоційної напруги, подолання тривоги, страхів та інших несприятливих переживань і емоційних станів;
  • підвищення самооцінки, впевненості в собі;
  • опрацювання уявлень про майбутнє;
  • подолання комунікативних проблем, відновлення порушених сімейних контактів.

«Особливістю четвертого модуля стало те, що психологи у процесі навчання самі проходять арт-терапію: малюють, ліплять і самі ж, під керівництвом тренера, вчаться діагностувати, аналізувати психологічну проблему, і допомагають із нею впоратися. Також Олександр Венгер із числа учасників тренінгу вибирає асистентів, які разом із ним проводять окремі заняття, у такий спосіб через практику освоюючи методику й набуваючи цінний досвід», — розповіла Анастасія Коберська, координатор проекту підготовки кризових психологів Штабу Ріната Ахметова.

Нагадаємо, проект «Травма війни» Гуманітарного штабу Ріната Ахметова з підготовки кризових психологів стартував у листопаді 2014 року. Для участі було відібрано 250 найкращих фахівців з усієї України, які вже мають диплом психолога. Навчання проходить безкоштовно. Роботу тренерів оплачує Гуманітарний штаб. На сьогодні, це єдиний в Україні проект, спрямований на підготовку фахівців, що працюють із травмою війни, і відновлення психологічного стану переселенців із Донбасу та жителів зони АТО. Проект Штабу унікальний не тільки своєю масштабністю й добором тренерів, а й тим, що фахівці, котрі проходять курс, вже почали працювати з людьми, як у зоні бойових дій, так і на підконтрольних Україні територіях.