Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Штаб Ахметова надіслав заяву про блокування допуску гуманітарних вантажів в українські міністерства й відомства, міжнародні організації

15.06.2015

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова надіслав до органів влади й українських представництв міжнародних місій заяву про блокування допуску гуманітарних вантажів для мирного населення Донбасу за лінією дотику. Серед адресатів — Верховна Рада України, Кабінет міністрів України, Міністерство оборони України, РНБО, губернатор Донецької області, Штаб АТО, Міністерство внутрішніх справ, а також міжнародні організації — ООН, ОБСЄ, Червоний хрест і Лікарі без кордонів.

Із 3 червня Гуманітарний штаб Ріната Ахметова не може доставити набори виживання мирному населенню Донецької та Луганської областей, яке перебуває за лінією дотику. Такі ж проблеми з доставлянням наборів виживання відчувають міжнародні гуманітарні місії, українські благодійні організації та волонтери.

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова звертається до всіх, хто працює у сфері надання гуманітарної допомоги, з пропозицією виробити, обговорити, ухвалити, а далі дотримуватися чітких, прозорих, позбавлених політики правил і процедур доставляння та розподілу гуманітарної допомоги. Гуманітарний Штаб неодноразово виступав із заявами про необхідність ухвалення таких процедур на найвищому рівні і пропонував використовувати свої напрацювання та бачення. Але, на жаль, правила так і не було встановлено.

Для розв’язання проблеми доставляння допомоги Гуманітарний штаб Ріната Ахметова пропонує такі оперативні та системні кроки:

  • Рішенням Штабу АТО визначити пункт пропуску саме для гуманітарних вантажів. Також визначити, через які пункти пропуску можуть іти гуманітарні вантажі в разі, якщо основний пункт закритий.
  • Визначити представника від гуманітарних місій, який братиме участь у нарадах Штабу АТО, присвячених темі допуску гуманітарних вантажів. Таким представником може стати Управління з координації гуманітарних питань ООН в Україні.
  • Розробити та ухвалити профільний Закон про надання гуманітарної допомоги в умовах військових дій.

Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова відкритий до всіх конструктивних пропозицій, які допоможуть сформувати прозору систему доставляння гуманітарної допомоги на не підконтрольні Україні території.