Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Що робити, якщо пенсіонер-переселенець прописався на підконтрольній території?

23.11.2017

Якщо пенсіонер-переселенець отримав прописку на підконтрольній українській владі території, йому не потрібна довідка внутрішньо переміщеної особи (ВПО). Пишуть «Донецкие новости» з посиланням на «Східне партнерство».

Юрист пояснив, що коли пенсіонер змінив у своєму паспорті прописку на непідконтрольній території на будь-яку іншу на українській території, то він має право отримувати пенсію на тих самих умовах, що й будь-який інший української пенсіонер. Вимагати довідку переселенця в такому разі Пенсійний фонд не має права.

Якщо ж до зміни прописки пенсіонер оформляв довідку переселенця, то йому треба знятися з обліку в Управлінні праці та соціального захисту населення, потім надати довідку про зняття з обліку в управління Пенсійного фонду. Після цього Пенсійний фонд зобов’язаний проводити щомісячні пенсійні виплати.

Законних підстав у відмові пенсійних виплат немає також, якщо пенсіонер взагалі не оформляв довідку переселенця до зміни прописки в паспорті. Як зазначили в «Східному партнерстві», у разі виникнення проблем із виплатами в цьому разі необхідно отримати офіційну відмову Пенсійного фонду України й оскаржити його дії в суді.

ДЖЕРЕЛО