Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Римма Філь: Маршрут через Артемівськ — найскладніший для гуманітарної допомоги

18.06.2015

Якщо умови доставляння вантажів будуть такими, як сьогодні, Гуманітарний штаб не зможе зберігати необхідну інтенсивність постачання допомоги та відновити роботу всіх пунктів видавання на не підконтрольній території. Про це сьогодні, 18 червня, в ІА «Українські новини» на брифінгу заявила координатор Штабу Ріната Ахметова Римма Філь.

Унаслідок закриття пунктів пропуску в секторі «Б» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова зіткнувся з двотижневою транспортною блокадою, унаслідок чого на логістичний склад у Донецьку вчасно не було доставлено понад 200 тисяч дорослих продуктових наборів і понад 20 тисяч дитячих.

«У підсумку, Гуманітарний штаб був змушений один за іншим закрити 25 із 30 пунктів видавання продуктів у містах і селищах Донецької області, не контрольованих Україною. Наші склади в логістичному центрі на «Донбас Арені» практично порожні, — розповіла Римма Філь. — Усі ці два тижні ми намагалися зробити все від нас залежне. За цей час 8 разів колона з 20-тонних вантажівок приїжджала на блокпости секторів «В» і «С», намагаючись перетнути лінію дотику. Ми писали листи, били в усі дзвони, просили органи влади бути гуманними, забезпечити коридор для доставляння гуманітарного вантажу. Телефон гарячої лінії Штабу Ріната Ахметова став буквально «червоним» від дзвінків — люди просять про допомогу. Саме просять, бо за оцінками ООН 3,2 млн мирних жителів, які перебувають за лінією дотику, вкрай потребують допомоги, для них це — питання виживання».

Вчора, нарешті, сталося те, чого всі так чекали. З 9-ї спроби вперше 21 машина з 31 пройшла митний огляд на КПП під Артемівськом (сектор «С») і перетнула лінію дотику. Ще 10 машин залишилися на ніч в Артемівську, оскільки через тривалий митний огляд вони не встигли перетнути контрольно-пропускний пункт до його закриття. Сьогодні о 10.30 друга частина колони також пройшла митний контроль та перевірку фіскальної служби. Зараз 31 автомашина перебувають на території, не підконтрольній українській владі, і під’їжджають до Донецька. Ця колона доставить 620 тонн продуктів, із яких буде сформовано 40 тисяч наборів виживання для дорослих мирних жителів Донецька й Макіївки.

«Ми сподіваємося, що колона успішно прийде на «Донбас Арену». Шлях дуже важкий. Унаслідок бойових дій там розбито мости й дороги — це небезпечно для життя водіїв. Під час проходження пропускного пункту в Артемівську відстань збільшується на 100 км. У цьому разі колона йде дві доби. Маршрут через Артемівськ є найбільш складним і на сьогодні всі міжнародні організації його не приймають», — говорить Римма Філь.

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова акцентує увагу на тому, що і Штабу і всім гуманітарним місіям потрібен окремий пропускний пункт. Для чого цього потрібно? Щоб відокремити комерційні вантажі від гуманітарних. Для того, щоб фіскальні служби на блок-постах розуміли, що це йде гуманітарна допомога. Є певний досвід для того, щоб гуманітарні рейси могли безперешкодно доставляти продукти мирним жителям, як того вимагають усі міжнародні норми.

За словами Римми Філь, для формування автоколони необхідно 5–6 днів. «Виходить, що необхідна інтенсивність доставляння продуктів буде заледве досягатися. На сьогодні ми не зможемо, як раніше, кілька разів на тиждень доставляти допомогу. Якщо раніше на місяць штаб доставляв 10 автоколон до Донецька, то в нинішньому режимі за цей час можна доставити максимум 5. Тому Гуманітарний штаб ще раз просить коридор, і найкращим місцем для нього буде пункт у Волновасі, — вважає Римма Філь. — Ми звертаємося до всіх міжнародних організацій, які також зазнають труднощів із доставлянням гуманітарних вантажів. Ми направили заяву в усі можливі інстанції, у якій просимо про те, щоб гуманітарні вантажі потрапляли до мирних жителів, тому що впевнені — не можна кидати людей у біді».

31 машина вже проїхала Макіївку, везучи найважливіші й найпотрібніші людям продукти. Сьогодні й завтра продукти будуть розвантажуватися, формуватимуться набори виживання, а вже з понеділка пакети почнуть розвозити з логістичного складу на «Донбас Арені» в пункти видавання Донецька й Макіївки.

«Але в ситуації, що склалася, якщо ми будемо продовжувати йти через пропускний пункт в Артемівську, Штаб не може говорити про те, що будуть відкриті всі пункти видавання на непідконтрольних територіях. Але Гуманітарний штаб зробить усе можливе для цього, бо там наші земляки й тому, що таке завдання перед Штабом ставить Рінат Ахметов», — сказала Римма Філь.