Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Розпочався шостий сезон проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо»

10.08.2020

Шість років тому Фонд Ріната Ахметова почав реалізовувати унікальний проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо». Спеціально для нього була розроблена особлива система психологічної реабілітації, завдяки якій діти, які живуть уздовж лінії зіткнення на Донбасі, вчаться долати стрес і його наслідки. З 2015 року учасниками проекту стали близько 4500 школярів. Цього року через карантинні заходи безпеки внаслідок епідемії коронавірусу проєкт проходить в онлайн-форматі.

– Розуміння, що такий проєкт потрібен, з'явилося в перший рік збройного конфлікту на Донбасі. Коли наближалося літо 2015-го, стало зрозуміло, що проблема постраждалих дітей ширше, ніж про неї говорять. У дітей поранення, страх, стрес, бомбардування, плач, смерті, знову бомбардування. Навіть дорослим це нестерпно, що ж про дитячу психіку говорити. У дітей-переселенців також є психологічні травми: на страх нашарувалася проблема адаптації на новому місці, – каже Оксана Іщук, менеджер проєктів та програм Фонду.

У цьому році, крім традиційної психологічної реабілітації, діти стануть учасниками унікального проєкту «Кіно Літо», в рамках якого їх навчать знімати кіно та відеоролики. Проєкт реалізується за допомогою платформи Zoom і месенджера Telegram.

В офіційному відкритті взяли участь 85 дітей. Вони познайомилися з організаторами, програмою «Мирного літа» й один з одним. Також дізналися про життєві правила Засновника Фонду. У перший же день пройшли групові заняття з психологами, вступний урок по «Кіно Літу» та змагання між загонами. Був оголошений конкурс «Футболка «Мирне літо 2020. Hand made», діти придумали назву та девіз загону і почали створювати свої відеовізитки.

Попереду в учасників проєкту насичений та цікавий графік: вони навчатимуться писати цікаві тексти і працювати в кадрі, добирати музичний супровід, монтувати ролики та просувати їх у соціальних мережах. Крім того, юні мешканці Донбасу прослухають лекції з мінної небезпеки та поспілкуються з досвідченими психологами, які допоможуть подолати душевні травми. І звичайно, дітей чекає багато веселих активностей – онлайн-ігри, квести, вікторини, зустрічі й обмін враженнями, як у справжньому офлайн-таборі.

Рінат Ахметов – єдиний в Україні системно та масштабно надає допомогу дітям Донбасу. Серед проєктів цього напряму – реабілітація поранених дітей, допомога в їхньому лікуванні й протезуванні. Основне завдання проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» – психологічна підтримка дітлахів Донбасу під час літніх канікул.