Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Рінат Ахметов врятував Донбас від гуманітарної катастрофи – дані Всеукраїнського опитування

06.02.2019

Понад 90% жителів України* знають про благодійну діяльність Ріната Ахметова. Про це повідомив директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто під час брифінгу «Гуманітарна ситуація на сході України. Потреби мирного населення».

За його словами, 56% українців назвали Фонд Ріната Ахметова наймасштабнішою приватною благодійною організацією в країні. Цю думку поділяють 84,7% жителів Донбасу.

Володимир Паніотто також заявив про те, що соціологічне опитування показало зменшення присутності міжнародних і українських благодійних організацій на сході країни. Водночас 55% українців назвали Фонд Ріната Ахметова лідером серед благодійних організацій, що надають допомогу на Донбасі.

Більш ніж половина опитаних по всій країні респондентів упевнена, що завдяки благодійній діяльності Ріната Ахметова вдалося відвернути гуманітарну катастрофу на Донбасі.

71,5% опитаних у Донецькій і Луганській областях назвали Фонд Ріната Ахметова лідером у наданні допомоги місцевому населенню.

«Соціологія показала, що жителі країни дуже високо оцінили роботу Фонду, перед яким Рінат Ахметов поставив завдання допомагати найбільш нужденним. Сьогодні люди продовжують жити на лінії зіткнення в дуже важких умовах: іноді без їжі, без нормального сполучення із сусідніми населеними пунктами, аптеками та крамницями. Саме для таких людей продовжує працювати Фонд Ріната Ахметова. Щодня їм надається допомога тим, чого вони найбільше потребують. Завдяки цій діяльності вже врятовано мільйон людських життів», – сказала Тетяна Кухоцька, директор із розвитку проектів Фонду Ріната Ахметова.

За даними соціологічного дослідження КМІС, 67% українців вважають, що мешканці Донбасу без гуманітарної допомоги Ріната Ахметова не вижили б. З цим згодні майже 85% опитаних жителів у Донецькій і Луганській областях.

Тетяна Кухоцька також зазначила, що дедалі більше жителів України дізнаються про діяльність Фонду Ріната Ахметова. Якщо в грудні 2017 року, згідно з КМІС, про Фонд знали 77% населення країни та 76% – Донбасу, то за 2018 рік ці показники зросли до 91,3% і 97,6% відповідно. Серед мешканців Донбасу та в Україні загалом більшість опитаних впевнена, що нині допомогу на сході країни надає насамперед Фонд Ріната Ахметова.

З перших днів збройного конфлікту на Донбасі всі зусилля Фонду зосереджені на допомозі мирним жителям. Найбільша програма Фонду Ріната Ахметова – Гуманітарний штаб – спрямована на підтримку найбільш нужденних мирних мешканців, які постраждали внаслідок бойових дій:

«Допомога населенню» – видано понад 12 мільйонів продуктових наборів;

«Адресна допомога» – індивідуальну допомогу отримали понад 50 000 осіб;

Приблизно 150 тисяч дітей Донбасу, які проживають з обох боків лінії зіткнення, отримали допомогу Ріната Ахметова з початку збройного конфлікту. Це допомога медикаментами, продуктовими наборами, інноваційними імплантами; психологічна та фізична реабілітація, проведення складних операцій;

«Мирне літо – дітям Донбасу!» – літній відпочинок і психологічну допомогу отримали майже 4000 дітей;

«Реабілітація поранених дітей» – у межах напряму отримали допомогу понад 100 постраждалих дітей;

«Евакуація й розселення» – було евакуйовано приблизно 50 тисяч мирних жителів. З них 15 тисяч – це діти.

*Опитування проходило в жовтні-листопаді 2018 року серед 3600 респондентів.