Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Рінат Ахметов ‒ Дітям. Тепер я чую»: допомогти дитині пізнати світ звуків

19.04.2021

Фонд Ріната Ахметова впродовж багатьох років одним із пріоритетів своєї діяльності ставить порятунок життя і здоров'я дитини. Одним із таких напрямів стала допомога дітям із вадами слуху.

– У 2018 році для системної та масштабної допомоги таким дітям засновано проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую». Високочутливі слухові апарати вже отримали понад 200 дітей з усієї України. Дитяче слухопротезування – це підбір апаратів і налаштування їх за аудіограмою. Це такі міні-комп'ютери, вони дорогі, тому далеко не кожна сім'я може виділити кошти на їх купівлю. Крім того, в дитячому слухопротезуванні сьогодні застосовують найсучасніші слухові апарати, які дозволять чітко чути навколишній світ звуків, допомагають розвинути мову, наздогнати в розвитку однолітків і не відставати від них. Лікарі кажуть, якщо апарати не встановити в ранньому віці, то дитина взагалі не буде розмовляти, почне цуратися людей і жити відособлено в своєму світі. Якщо апарати встановити своєчасно і з дитиною займатиметься сурдолог, є всі шанси на реабілітацію, – розповіла Юлія Єршова, директорка Департаменту з комунікацій Фонду.

Однією із учасників проєкту стала Поліна Литвин із Новотроїцького в Донецькій області. У дівчинки багато талантів, ось тільки недуга стала їм на заваді.

– У трирічному віці в Поліни виявили проблеми зі слухом. До цього у неї були проблеми зі здоров'ям, мабуть, що і вплинуло. Незважаючи на це вона вчить англійську мову, інформатику, постійно чимось займається і реалізує себе, – розповіли батьки дівчинки.

Візит до лікаря підтвердив найгірші побоювання – у дитини діагностували туговухість. Терміново був потрібний сучасний слуховий апарат і сім'я звернулася за допомогою до Фонду Ріната Ахметова.

– Я дуже вдячна Рінату Ахметову за те, що можу добре чути! – сказала Поліна.

Дітям із вадами слуху Фонд Ріната Ахметова допомагає вже понад 13 років. А з 2018 року в цьому напрямі почав цілеспрямовано працювати проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую».