Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Рінат Ахметов ‒ Дітям. Тепер я чую»: допомога для маленької Вероніки з Харкова

03.06.2021

Щорічно в Україні десятки малюків з'являються на світ із вадами слуху. З метою надання допомоги їм був створений проєкт «Рінат Ахметов ‒ Дітям. Тепер я чую».

‒ Діти і дорослі, які страждають від туговухості, нерідко втрачають здатність правильно вимовляти слова і чітко говорити. Отже, своєчасне слухопротезування в юному віці забезпечує повноцінне життя і тепер, і в майбутньому. Фонд Ріната Ахметова з 2007 року допомагає малюкам, які мають проблеми зі слухом. А в березні 2018 року розпочав роботу проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую». Він допомагає діткам із соціально незахищених сімей уперше почути голоси мами і тата, спілкуватися з братиками і сестричками. На сьогоднішній день понад 200 учасників проєкту, які мали глухоту від народження або придбали її, отримали в подарунок слухові апарати. Пристрої працюють на різних частотах і підлаштовуються під особливості дитини. Це такі міні-комп'ютери, які компенсують саме ту кількість децибел, якої не вистачає людині. Вони дорогі, тому далеко не кожна сім'я може виділити кошти на їх купівлю, ‒ розповіла Юлія Єршова, директорка Департаменту комунікацій Фонду.
Одне з головних завданнь ‒ допомогти без зволікання. Адже слухопротезування вкрай необхідно виконати якомога раніше. Якщо допомогти малюкові вчасно, він навчиться розмовляти і буде повноцінно розвиватися.


Однією з учасниць проєкту стала Вероніка Антипенко з Харкова. За словами мами, проблеми зі здоров'ям у дочки почалися з самого народження.


‒ Вероніка з'явилася на світ раніше терміну, на 27-му тижні вагітності, і важила всього 950 грам. Перші два місяці вона пролежала в реанімації, підключеною до апарата штучної вентиляції легенів. У дочки діагностували проблеми з легенями, неврологію, зором. Однак після численних курсів реабілітації частину діагнозів зняли, ‒ розповіла мама Діана Антипенко.


У трирічному віці у Вероніки виявили проблеми зі слухом. Маленька тоді вже почала ходити в дитсадок, і це серйозно позначалося на її можливостях спілкуватися з однолітками. Перші візити до лікарів були безрезультатними ‒ вони запевняли, що зниження слуху пов'язане з аденоїдами. Але після їх лікування ситуація не покращилася, а у Вероніки офіційно діагностували двосторонню сенсоневральну туговухість 3 ступеня. Дівчинці був терміново необхідний сучасний слуховий апарат, адже недуга позначалась на її навчанні в школі. Але коштів на його придбання у матері-одиначки не було. На допомогу прийшов Фонд Ріната Ахметова.


‒ Велике спасибі за те, що подарували доньці можливість нормально чути. Це найбільше щастя для мене сьогодні, ‒ подякувала Діана Антипенко.


У рамках проєкту «Рінат Ахметов ‒ Дітям. Тепер я чую» допомога в слухопротезуванні надається дітям у віці до 7 років із соціально незахищених сімей з підконтрольних Україні територій Донецької та Луганської областей, Запорізької та Харківської областей, а також дітям із сімей переселенців у зазначених та інших областях.