Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Рінат Ахметов – Дітям»: новорічна казка в Маріуполі

18.12.2020

Нинішнього року Акція «Рінат Ахметов – Дітям» проходить 20-й раз. Упродовж всього часу це найбільш тривала, неперервна та масштабна традиція доброти в країні. 


– Коли я вперше відвідав дитбудинок, зустріч із дітьми справила на мене незабутнє враження. І я дав собі слово, що, скільки живу, буду допомагати дітям, яким в цьому такому нелегкому житті самим не впоратися... Ми всі ненавидимо бідність, страждання, нещастя, але не в усіх є можливість з ними боротися – я таку можливість маю! Спільно ми, дорослі люди, повинні вибудувати таку систему, яка б виключала дитячі страждання, – сказав про Акцію її засновник Рінат Ахметов.
У цьому році в рамках Акції Фонд влаштував справжній фестиваль новорічних чудес в Маріуполі.


– Учасниками свята стали хлопчики і дівчатка з дитячих будинків сімейного типу. А також діти, яким Фонд допоміг впоратися з хворобами або отриманими в ході збройного конфлікту на Донбасі фізичними і моральними травмами. Всі заходи були організовані згідно з усіма вимогами норм безпеки, викликаними епідемією коронавірусу, – розповіла Оксана Іщук, менеджер проєктів Фонду Ріната Ахметова.


Навіть непривітна погода цього дня відступила і стала майже непомітною через численні щасливі голоси дітлахів. Першими зраділи найменші, адже на площі Свободи їх чекала казкова подорож. На казковому поїзді вони вирушили в дорогу, співали пісні та загадували бажання в компанії веселих зайців! Вперше у своєму житті в такій казці побували  дітки сім'ї Яковлєвих. Зараз веселі і допитливі, хоча зовсім недавно пережиті ними кошмари збройного конфлікту погрожували обернутися психологічними травмами. Але на допомогу прийшли досвідчені психологи Фонду в рамках проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо».


– Мирне літо залишило чудові спогади у дітей. А сьогодні ми прийшли зустріти Новий рік разом із Фондом Ріната Ахметова. Велике спасибі Рінату Ахметову за турботу про дітей і свята, які він їм дарує. Це справжнє передноворічне диво, – сказала мама Марія Яковлєва.
За словами одного з її дітей, Івана, цей день запам'ятається надовго:
– Фонд Ріната Ахметова подарував нам цілий день веселощів. Ми танцювали, катались і грали з казковими персонажами. Спасибі Рінату Ахметову!
Після поїздки на казковому поїзді діти вирушили в Резиденцію Сніговика, де їх вже чекавгостинний господар і веселі зайці. А також солодкі сюрпризи та гарячий чай, бо погода стояла все ж груднева. Старшим дітям також нудьгувати не довелось, для них свято тільки починалося. Кожен міг знайти заняття до душі: вивчити новорічний танок під керівництвом професійного хореографа, взяти участь у цікавому флешмобі або влаштувати фотосесію на фоні резиденції головного помічника Сніговика. Раділи також діти, яких взяла під опіку Наталія Постригань із Маріуполя. В її дитячому будинку сімейного типу виховуються вісім хлопчиків і дівчаток. А сама Наталія активний учасник тренінгів і семінарів, які проводить Фонд Ріната Ахметова.


– Хоч я прийомна мама вже більше року, я жодного разу не пошкодувала. Бути мамою – це прекрасно, це найкраще, що буває в житті. Так, у мене була інша робота, кар’єра, та заради неї не хотілося жити. Сумно, коли віддаєш своє життя, свою душу залізу або якимось неживим речам. А тут живі душі. Я проводжу час не з механізмами, а з живими людьми. Сьогодні у нас свято, очі дітей горять від захвату. Це прекрасно, і вони щасливі. Спасибі Рінату Ахметову, це людина з благородними цілями, – каже Наталія Постригань.


За її словами, свято вдалося на славу. А хлопчики і дівчатка, які прийшли з нею, зовсім не хотіли йти.
– Для мене Новий рік – особливе свято. Назавжди запам'ятала, як вперше зустрічала його з мамою Наталею. Сьогодні було теж дуже здорово. Фонд Ріната Ахметова організував танці, ігри та допоміг повірити, що мрії здійснюються. Спасибі! – подякувала 15-річна Неля.


На завершення свята всіх чекали подарунки. А в небо злетіли десятки повітряних куль – символи загаданих бажань, мирного неба і щасливого дитинства.


– Лише за останні шість років подарунки від Ріната Ахметова отримали майже 700 тисяч дітей. Крім того, всі ці роки в рамках Акції масштабна і системна допомога в різних формах надається самим інтернатним закладам і їхнім вихованцям упродовж всього року. Ініційована Рінатом Ахметовим Акція стала першим кроком на шляху до системної благодійності. За 20 років існування її формат змінювався, але мета і філософія залишилися незмінними: дарувати тепло і турботу дітям. Тому вже традиційно Фонд зібрав в Маріуполі дітей, які за своє поки недовге життя встигли стикнутися з дорослими випробуваннями та успішно їх подолати, – зазначила Ірина Блажан, директор проєктів і програм Фонду.