Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Проходження блокпостів — це катастрофа. Необхідно поліпшити пропускну систему», — Джок Мендоза-Вілсон

16.12.2015

Програма Гуманітарної допомоги Ріната Ахметова користується великою підтримкою й довірою в нужденних мешканців Донбасу. Про це під час круглого столу «Гуманітарна мапа Донбасу: підсумки року та очікування мирних жителів» розповів Джок Мендоза-Вілсон, директор із міжнародних зв’язків і відносин з інвесторами компанії СКМ.

«У зоні військових дій опинилися сотні тисяч українців, які зіткнулися з найбільш агресивними проявами війни. І вони відчувають себе втраченими для України. Через півтора року з початку конфлікту, незважаючи на деяке покращення гуманітарної ситуації в низці міст, ми бачимо, що матеріальні й емоційні ресурси жителів Донбасу фактично вичерпано. Тому їм так необхідно сьогодні відчувати й отримувати більше підтримки від нас», — заявив Джок Мендоза-Вілсон.

Занепокоєння викликає той факт, що згідно з дослідженнями Гуманітарної мапи, тільки 24% вважають, що військовий конфлікт завершиться упродовж найближчого року. Тоді як рік тому таких було 40%. Соціологи пов’язують це з посиленням бойових дій на Донбасі останнім часом.

За словами Джок Мендоза-Вілсон, уряду важливо не тільки зрозуміти, наскільки зараз важлива гуманітарна допомога, але також і переглянути своє ставлення до людей. Адже напередодні новорічних свят, багатьом жителям Донбасу доведеться їхати через блокпости.

«Проходження блокпостів — це катастрофа, люди цілодобово простоюють у чергах. Необхідно негайно покращити пропускну систему, інакше упродовж наступних місяців виникне ще більше проблем. Потрібно дати людям можливість зустрітися зі своїми дітьми й батьками на Новий рік. Українці, незалежно від того де вони проживають, на сході країни або в центральній її частині, всі хочуть нормального сімейного життя, — зазначив Мендоза. — Я шотландець і шість років прожив у Донецьку. Моя Україна — це Донецьк. І я знаю, що відчувають сьогодні його жителі. Потрібно визнати, що всі ці люди — українські громадяни, їх не можна забути, особливо зараз».