Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт «Рінат Ахметов - Дітям. Тепер я чую»: радість пізнавати світ

03.09.2020

Чотирирічний Микита Писарєв живе в «сірій зоні». В його рідній Андріївці постійно лунають автоматні черги, але у хлопчика високий ступінь глухоти, тому він не чує ані пострілів, ані вибухів. Це дуже сумнівний плюс, бо у патології безліч негативних наслідків для дитини. Микита не може нормально розвиватися та пізнавати навколишній світ.

Рік тому малюк почав регулярно їздити з мамою в Маріуполь. Цих поїздок він і чекав, і боявся.

– Ми рідко їздимо в місто, і для нас кожна поїздка, для дитини особливо, якесь свято. Але ми приїжджаємо тільки щоб сходити в лікарню. І син відразу починає плакати – ледь побачить білі халати. Йому просто це все набридло, – говорить мама хлопчика Марина Писарєва.

Дві операції, які зробили Микиті в Маріуполі, поліпшили слух дитини. Але для того, щоб зупинити процес повної втрати можливості чути, потрібно було встановити сучасні слухові апарати. Грошей на це у сім'ї не було. Батьки звернулися до Фонду Ріната Ахметова – і Микита став учасником проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую».

Нещодавно хлопчик знову приїхав до Маріуполя. Але про цю поїздку залишаться найкращі спогади. Він став чути!

– Ми підібрали для дитини цифрові апарати з комп'ютерним налаштуванням. У них програма на мовні фонеми – тепер Микита може добре прослуховувати мову, – говорить слухопротезист Наталія Кузнєцова.

Малюкові встановлюють апарати. Уже кілька хвилин потому Микита повторює за дорослими найважливіші слова: мама, тато.

– Висловлюю щиру подяку Фонду Ріната Ахметова за розуміння, чуйність, за те, що допомогли у важкий момент, – сказала Марина Писарєва.

Завдяки проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» малюкам з глухотою чи приглухуватістю було встановлено більше 180 високочутливих слухових апаратів.