Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую»: подарувати дитині шанс на повноцінне життя

27.09.2020

Протягом багатьох років останню неділю вересня світ присвячує людям з порушеннями слуху. В Україні цю недугу щороку діагностують у 400 новонароджених. Фонд Ріната Ахметова з 2007 року допомагає таким малюкам.

– Завдяки проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» деякі вперше почули голос мами. Головне – виявити проблему в ранньому віці та забезпечити дитину високочутливими слуховими апаратами. Тоді повної глухоти можна уникнути, малюк буде чути звуки навколишнього світу, голоси батьків і друзів. І, безумовно, потрібна адаптаційна робота з батьками та сурдолгом – тільки тоді вона буде розвиватися, як її однолітки, – розповіла Ірина Блажан, директор проєктів і програм Фонду.

Однією з учасниць проєкту стала чотирирічна Вікторія-Еріка Моток із Львівської області. Про невиліковний діагноз мама Мар'яна дізналася, коли маляті виповнився рік. Але звикнути до того, що донька не чує, жінка не може до цих пір.

– Бачу, як діти грають і до чого ж мені боляче. Хоч би вона грала разом з ними. Серце розривалося від того, що не можу просто спілкуватися з дитиною. Не можу навіть заспівати колискову, – каже жінка.

Вікторія-Еріка дуже життєрадісна дитинка. Особливо подобається їй готувати. Ось лише з мамою доводилося спілкуватися жестами – дівчинка не могла навчиться говорити. Подарувати надію на повноцінне життя могли тільки надчутливі сучасні слухові апарати. Але сама Мар'яна була не спроможна зібрати кошти на їх придбання:

– Намагалася звертатися до небайдужих людей, але не вийшло. Всі відмовлялися. Допоміг тільки Рінат Ахметов.

В рамках проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Тепер я чую» дівчинці підібрали два сучасних слухових апарати. За словами лікаря, зволікати було не можна.

– Якщо такі апарати не встановити, то дитина взагалі не буде розмовляти. Почне цуратися людей і жити в своєму світі. Якщо апарати встановити і з дитиною займатися, є всі шанси на її реабілітацію, – пояснила слухопротезіст Наталя Музика.

Завдяки допомозі Фонду Вікторія-Еріка вперше чує голос мами. Попереду заняття з сурдологом і здійснення маминої мрії – знайомство та гри з однолітками. Адже тепер дівчинка зможе ходити в дитячий садок.

– Велика подяка Рінату Ахметову за допомогу. Буду молитися за його сім'ю і здоров'я, – говорить щаслива Мар'яна

На сьогоднішній день в рамках проєкту встановлено 183 високочутливих слухові апарати. Допомогу в слухопротезуванні отримують діти віком до 7 років із соціально незахищених сімей з усієї України.