Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо»: підсумки і спостереження чергового сезону

20.08.2020

Шостий рік Надя Оришко з Новолуганського щодня мріє про одне – щоб на Донбасі настав мир. Дівчинці 13 років, все її дитинство проходить під гуркіт автоматних черг і вибухів.

– Перший обстріл застав нас вдома. Не встигли спуститися в підвал, тому ховалися з дітьми у ванній. Молодший син, йому тоді було три роки, взагалі не зрозумів, що відбувається. А дочка дуже злякалася, – розповідає Наталя Оришко, мама дівчинки.

У 2019 Надя стала учасницею проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо». Це були два тижні відпочинку в комфортабельному санаторії «Перлина Донеччини», що розташований в лісі поблизу Святогорська. Кожен день з дітьми працювали психологи – і це спілкування Наді дуже допомогло. Дівчинку навчили боротися зі страхами, бути сильною та позитивною. В 2020 році через епідемію коронавірусу новий сезон проєкту пройшов в онлайн-форматі. І Надя вирішила взяти участь в ньому разом зі своїм молодшим братом Сашком.

– Враження від проєкту чудові. Не тільки у дітей, але й у мене теж. Діти вперше за літо взяли в руки олівці, фломастери, фарби! Веселилися, сміялися, малювали! Це було цікаво і корисно, – розповідає Наталя Оришко.

Надя зізнається, що їй в експериментальному сезоні проєкту найбільше сподобалося спілкування з психологом.

– Надя, Саша, інші діти були дуже включені в групові заняття. За час проєкту я зробила кілька цікавих спостережень. Наприклад, можна впевнено говорити, що травми війни вже йдуть у діток на другий план! Особливо це видно по дітях, які брали участь у проєкті «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» в минулі роки, – каже психолог Ольга Жога.

За її словами, учасників проєкту найбільше цікавили свої емоційні стани, переживання, те, як вони відчувають себе серед однолітків. Один хлопчик так і сказав: «Я й не думав, що такі проблеми є ще у когось».

– Малюки були особливо щасливі від того, що їм приділяють стільки уваги. Через карантин вони давно сидять вдома, а завдяки проєкту знову опинилися серед інших дітей. Стільки щасливих очей я давно не бачила! – каже Ольга Жога.

Надіїн братик Саша в захваті від «Кіно Літа» – унікальної активності, в рамках якої хлопчики та дівчатка вчилися знімати кіно та відеоролики.

– Ми розповідали дітям про історію кіно і відеоблогерства, вчили акторської майстерності, пояснювали основи монтажу. Але найбільше учасникам сподобалися практичні завдання – знімати відео. Діти відчули себе справжніми зірками кіно! – каже ведуча інтенсиву «Кіно Літо» Катерина Усменцева.

Шостий сезон проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Мирне літо» завершено. Участь в ньому взяли близько 80 дітей, які пережили жахи збройного конфлікту. З 2015 року учасниками проєкту стали більше ніж 4500 дітлахів.

– Рінат Ахметов – єдиний в Україні системно та масштабно надає допомогу дітям Донбасу. Серед проєктів цього напряму – реабілітація поранених дітей, допомога в їх лікуванні та протезуванні, але у «Мирного літа» особлива місія – вилікувати дитячі душі. В цьому році проєкт пройшов в експериментальному форматі, і судячи з відгуків учасників та їхніх батьків, цей експеримент можна визнати успішним, – сказала Оксана Іщук, менеджер проєктів і програм Фонду Ріната Ахметова.