Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря»: як коронавірус переносять діти

30.06.2021

Проєкт Фонду Ріната Ахметова «Запитай у лікаря» і телеканал «Україна» продовжують інформувати глядачів про лікування та профілактику коронавірусу. На запитання про COVID-19 у маленьких пацієнтів відповідала завідувачка кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національного університету охорони здоров'я України ім. П.Л. Шупика, дитяча лікарка-імунолог, докторка медичних наук, професорка Алла Волоха.

Гостя проєкту зазначила, що в багатьох країнах світу зростає кількість маленьких пацієнтів із COVID-19. І розповіла, що в Україні поширені випадки, коли діти, які перенесли інфекційне захворювання безсимптомно, страждають від мультисистемного запального синдрому:

– Діти, як правило, легко і без запалення легенів переносять коронавірус. Але через кілька тижнів у них відбувається надмірне вироблення запальних маркерів. З'являється гарячка і виражена інтоксикація – дитина має слабкість, нудоту, блювоту, біль у животі, діарею, висипання на тілі. При таких проявах слід звернутися до лікаря.

У дітей, які хворіють на коронавірус у більш важких формах, медики спостерігають випадки ураження нервової системи.

– Це буває досить рідко, але іноді відбувається порушення свідомості, мови, судоми, навіть описані лікарями випадки енцефаліту та менінгіту. Це можуть бути і прояви коронавірусу та мультисистемного синдрому після нього, – зазначила Алла Волоха.

Вакцинувати неповнолітніх від коронавірусу в Україні, на думку експертки, будуть не раніше, ніж через пів року. Тим часом лікарка закликала батьків оберігати дітей від зараження:

– Коли школярі їдуть у літні табори – важливо звернути увагу, щоб там не було хворих, а в разі появи симптомів хвороби в одного з учасників, обстежити та вивчати, з ким контактувала така дитина. Також слід розуміти, що якщо в ігрову зону в ТЦ або маркетах приходить малюк із коронавірусом, який має кашель, нежить, то інші діти теж можуть заразитися.

Дитяча імунологиня Алла Волоха – 33 експертка проєкту «Запитай у лікаря». Раніше на запитання про коронавірус відповідали такі провідні медичні фахівці, як кардіологиня, членкиня-кореспондентка НАМН України, членкиня Європейського товариства кардіологів Катерина Амосова; відомий педіатр країни Євген Комаровський; учений-біохімік Сергій Комісаренко; імунолог Центру громадського здоров'я МОЗ Олександр Заїка; психіатр, доктор медичних наук, професор Олег Чабан; президент Асоціації анестезіологів України Сергій Дубров та інші. 

Інформаційний проєкт «Запитай у лікаря» – це щотижневі онлайн-зустрічі з лікарями, які розповідають про симптоми коронавірусу, препарати, які призначають пацієнтам з підтвердженим COVID-19, про особливості харчування хворих, останні світові тренди у лікуванні коронавірусу та багато іншого. На діджитал-майданчиках Фонду Ріната Ахметова проєкт подивилися близько 11 млн людей. Переглянути записи попередніх трансляцій можна на сторінці Фонду Ріната Ахметова у Facebook, а також в YouTube.