Гаряча лінія 0800509001
ua

ПРЕС-РЕЛІЗ «ЗАБУТИ ПРО СТРАХ»: Фонд Ріната Ахметова оголосив про старт нового сезону проекту «Мирне літо – дітям Донбасу»

23.04.2019

Зцілити поранені дитячі душі. Така мета проекту Фонду Ріната Ахметова «Мирне літо – дітям Донбасу», новий сезон якого стартує 1 червня. Про те, як з’явився проект, чому він важливий для сьогодення й майбутнього дітей Донбасу, скільки дітей вирушать на відпочинок цього року і про багато іншого на брифінгу 23 квітня журналістам розповіли представники Фонду.

Проект «Мирне літо – дітям Донбасу» створено у 2015 році, коли стало зрозуміло, який величезний стрес переживають дітлахи, які хоча б кілька днів перебували пліч-о-пліч зі збройними діями. Психологи Фонду Ріната Ахметова дійшли однозначного висновку: якщо не звільнити дітей від кайданів переживань, у майбутньому все відгукнеться у формі неврозів і психосоматичних захворювань. Тому була розроблена програма психологічної реабілітації, яка й стала основою проекту «Мирне літо – дітям Донбасу». За час існування проекту понад чотири тисячі школярів, які живуть з обох боків лінії зіткнення, змогли відпочити й оздоровитися. Влітку 2019 року таку можливість отримають ще 500 дітей.

У проекті беруть участь діти 8–14 років, які проживають на непідконтрольній Україні території, у «сірій зоні», а також діти-переселенці. Більшість учасників – із багатодітних, неповних сімей, вихованці дитячих будинків сімейного типу, діти із соціально вразливих категорій сімей. Для них допомога Ріната Ахметова – єдина можливість оздоровитися і пройти реабілітацію під час літніх канікул.

Проект «Мирне літо – дітям Донбасу» передбачає:

• психологічну реабілітацію та повноцінний літній відпочинок для дітей, які не з чуток знають, що таке бойові дії;

• роботу з дітьми професійних психологів, які за допомогою рухливих ігор та арт-терапії допомагають їм знизити тривожність, підвищити впевненість у собі, розвинути фантазію та уяву, позбутися страхів, освоїти техніки самодопомоги;

• навчання дітей правил поведінки в надзвичайних ситуаціях.

– Цього сезону діти будуть проходити курси психологічної реабілітації та оздоровлення в таборі «Перлина Донеччини» у Святогірську. Проект стартує 1 червня, а завершиться 10 липня. Заплановано три зміни по 14 днів. На території табору є футбольне поле зі штучним покриттям, волейбольний та баскетбольний майданчики, зал для гри в пінг-понг, гуртки за інтересами. Тому можливостей для активного відпочинку буде безліч. Заявки на участь у проекті «Мирне літо – дітям Донбасу» приймаються за телефоном гарячої лінії 0 800 509 001. Оператори дадуть детальну інформацію про те, які документи потрібно надати, щоб отримати путівки, – розповів Андрій Хворостянко, керівник проектів Фонду Ріната Ахметова.

– Для нас це величезна радість. Без перебільшення, проект – найулюбленіший у Фонді. Він унікальний, і таких в Україні більше немає. З року в рік «Мирне літо – дітям Донбасу» приносить позитивні, дуже високі результати. Розуміння, що такий проект потрібен, з’явилося в перший рік збройного конфлікту на Донбасі. Коли наближалося літо 2015 року, стало зрозуміло, що проблема постраждалих дітей ширша, ніж про неї говорять. У дітей поранення. У дітей страх. У дітей стрес. Бомбардування, плач, смерті, знову бомбардування. Навіть дорослим це нестерпно, що ж про дитячу психіку говорити… Діти-переселенці також мають психологічні травми. Більшість із них застали постріли, а потім на страх нашарувалася проблема адаптації на новому місці. Нове місто, школа, люди. Багато хто хворів: організм бастував, відмовляючись адаптуватися. Як можна було їм допомогти? Штаб, за дорученням Ріната Ахметова, розпочав проект «Мирне літо – дітям Донбасу». Щоб подарувати частинку мирного літа. Щоб зарядити внутрішні батарейки. Щоб знайти друзів, у яких є схожі життєві обставини, а всі труднощі легше переживати разом. Щоб отримати допомогу психолога, та й просто, щоб вдосталь набігатися на березі моря, – сказала Тетяна Кухоцька, директорка проектів Фонду Ріната Ахметова.

За її словами, одним із нововведень цього сезону проекту стане те, що діти отримають можливість розкрити свої таланти. А допоможуть їм у цьому відомі люди – амбасадори Фонду.

«Цьогоріч у рамках  проекту передбачені мотиваційні зустрічі у формі майстер-класів і навчань. Відомі й успішні люди покажуть дітям, що мрії здійснюються. Програма буде дуже насиченою», – додала Тетяна Кухоцька.