Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Поради психолога: Не вмикайте новини, коли поруч діти, і заведіть собаку!

04.05.2015

Олена Мурза, психолог Гуманітарного штабу Ріната Ахметова, дає практичні поради, як зберегти нормальний психологічний стан сім’ям переселенців і тим, хто залишився в зоні АТО.

«Я працюю психологом вже 22 роки. Коли почалися військові дії, я зрозуміла, що допомога людям потрібно колосальна, і тому приєдналася до проекту «Психологічна допомога» Гуманітарного штабу, проходжу навчання на курсі «Травма війни». До цього я багато чого знала на тему травми й насильства, застосовувала це на практиці, але курс Штабу зараз просто необхідний — мені корисним є кожне слово. Адже з нами діляться своїм досвідом і сучасними методиками провідні психологи світу. Зараз я все це застосовую в роботі з дітьми та їхніми батьками в місті Маріуполі», — говорить Олена Мурза.

Й ось що вона радить батькам, які пережили жахи війни:

1. Дуже важливо зрозуміти — у зверненні до психолога немає нічого ганебного. Не тримайте проблему в собі, щоб вона не розвинулася в серйозне захворювання. Якщо щось трапилося, ви й ваші діти стали свідками бойових дій — відразу звертайтеся до психолога.

2. У жодному разі не демонструйте маленьким дітям свою тривогу, зберігайте спокій. Якщо не вдається, то поясніть дітям її причини. Малюкам до 5 років краще дати інформацію в казковому ключі. Наприклад, про звуки пострілів краще говорити, що дорослі так грають. Дітям 5–7 років варто пояснити, що з мамою й татом їм безпечно, що їх завжди захистять. Чи так це насправді, не має значення — діти мають бути впевнені, що батьки їх захищають. Дітям старшого віку вже можна й потрібно говорити про небезпечну ситуацію, і що дорослі зроблять усе необхідне саме для їхньої власної безпеки.

3. Із дітьми віком понад 8 років обов’язково проговоріть стратегію поведінки в разі небезпеки. Це необхідно для Маріуполя, Донецька та інших міст, у яких зберігається напружена ситуація.

4. Не вмикайте, коли поруч діти, ЖОДНІ новини на ТБ. Той потік страху й негативу, який іде з лінії фронту, не завжди витримає навіть доросла психіка.

5. Дуже важливо зберігати звичний спосіб життя, незважаючи на те, що це важко. Не замикайтеся в чотирьох стінах, ходіть у гості, виїжджайте на природу, відвідуйте музеї, кіно, театри. Переїхали на нове місце — заведіть тварин, якщо у вас завжди були домашні улюбленці. Зберегти традиції родини з минулого життя — це зараз найважливіше. Сім’я має намагатися жити так, як вона жила до війни.

Гуманітарний штаб Ріната Ахметова запрошує в Центри з надання психологічної допомоги дітей і їхніх батьків із Донецької та Луганської областей.

МАРІУПОЛЬСЬКИЙ ЦЕНТР ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ

Адреса: м. Маріуполь, бул. Б. Хмельницького, 24-а

Попередня реєстрація: по телефону 099–907–70–04 або електронною поштою [email protected]

ДОНЕЦЬКИЙ ЦЕНТР ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ

Адреса: м. Донецьк, вул. Челюскінців, 189-Е, стадіон «Донбас Арена», східна рецепція

Попередня реєстрація: за телефоном 099–907–70–04 або електронною поштою [email protected]

КИЇВСЬКИЙ ЦЕНТР ПСИХОЛОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ

Адреса: м. Київ, вул. Жилянська, 75, 12-й поверх

Попередня реєстрація: за телефоном 044–502–52–17 або електронною поштою [email protected]