Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЮРИСТА: Як жителю неконтрольованої території отримати біометричний закордонний паспорт?

01.02.2018

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт) є документом, що посвідчує особу, а також підтверджує громадянство України й дає право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

Кожен громадянин України має право на отримання закордонного паспорта, при цьому можна мати не більш ніж два чинні закордонні паспорти одночасно.

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон виробляється у формі книжечки, яка містить безконтактний електронний носій (так званий біометричний паспорт). На безконтактний електронний носій заноситься така інформація: відомості, що містяться на сторінках закордонного паспорта; біометричні дані людини – оцифроване зображення обличчя, оцифрований підпис, оцифровані відбитки пальців рук (крім дітей до 12 років).

Підстави отримання закордонного паспорта:

  • Оформлення закордонного паспорта вперше.
  • Обмін закордонного паспорта на новий у таких випадках: зміна інформації, внесеної в закордонний паспорт; виявлення помилки в інформації, внесеній у закордонний паспорт; закінчення терміну дії закордонного паспорта; непридатність закордонного паспорта для подальшого використання.
  • Оформлення закордонного паспорта замість втраченого або викраденого.

Куди звертатися?

Документи на оформлення або обмін закордонного паспорта подаються незалежно від реєстрації місця проживання (прописки) за вибором заявника:

  • У будь-який територіальний орган або підрозділ Державної міграційної служби України (адреси територіальних підрозділів та всю необхідну інформацію можна подивитися на сайті Державної міграційної служби України).
  • У будь-який із центрів надання адміністративних послуг (державні установи з надання різних адміністративних послуг за принципом «єдиного вікна», які створюються при місцевих радах), за умови наявності в конкретному центрі обладнання для оформлення біометричних паспортів.
  • У будь-який територіальний підрозділ державного підприємства «Документ», який належить до сфери управління Державної міграційної служби України (адреси територіальних підрозділів та всю необхідну інформацію можна подивитися на сайті підприємства).

Кому оформляється паспорт?

  • Особам з 16 років закордонний паспорт оформляється терміном дії на 10 років на підставі заяви, поданої особою особисто.
  • Особам віком від народження до 16 років паспорт оформляється терміном дії на 4 роки на підставі заяви одного з батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників.

Порядок дій заявника:

  1. Визначитися з місцем подання документів (вибрати конкретний територіальний підрозділ Державної міграційної служби України або конкретний Центр надання адміністративних послуг або конкретне територіального підрозділу ДП «Документ»). При цьому необхідно врахувати, що на цей момент поки ще не всі центри надання адміністративних послуг мають відповідне обладнання для зняття біометричних даних, а ДП «Документ» надає ці послуги платно, що спричинить додаткові витрати).
  2. Зареєструватися на сайті в електронній черзі на подання документів (така можливість є в разі подання документів через територіальний підрозділ Державної міграційної служби України або підрозділ ДП «Документ»).
  3. Підготувати пакет документів, що відповідає підставам оформлення закордонного паспорта.
  4. Прийти в обрану організацію й зареєструватися в електронній черзі (тільки якщо це не було зроблено заздалегідь через інтернет).
  5. За допомогою працівників, які приймають документи, заповнити на місці заяву-анкету і додати до неї необхідний пакет документів.
  6. Пройти процедуру фотографування, зняття відбитків пальців і оцифровування підпису (крім дітей до 12 років).

Необхідний пакет документів:

Для осіб, які досягли 14 років:

  1. Паспорт громадянина України (у вигляді книжечки зразка 1994 року або ID-картки).
  2. Документ, що підтверджує сплату адміністративного збору;

Для осіб до 14 років:

  1. Свідоцтво про народження;
  2. Якщо батьки або один із батьків на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, також подається довідка про реєстрацію особи громадянином України;
  3. Паспорти обох із батьків;
  4. У разі якщо дитина проживає з одним із батьків, а місцезнаходження другого з батьків невідоме, необхідно надати один із таких документів:
  • свідоцтво про смерть другого з батьків;
  • рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
  • рішення суду про визнання другого з батьків безвісти відсутнім;
  • рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
  • довідка про реєстрацію місця проживання дитини разом із тим із одним з батьків, який подає заяву-анкету;
  • оригінал виписки з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження про надання відомостей про батька зі слів матері.
  1. документ, що підтверджує сплату адміністративного збору;
  1. у разі оформлення закордонного паспорта дитині до 12 років, може бути подана одна кольорова фотографія розміром 10 на 15 сантиметрів для внесення оцифрованого образу особи шляхом сканування без процедури фотографування.

У разі обміну паспорта на новий додатково до основного пакету документів необхідно подати такі документи:

  1. Закордонний паспорт, що підлягає обміну;
  2. Документи, що підтверджують обставини, у зв’язку з якими закордонний паспорт підлягає обміну;
  3. Заяву про повернення закордонного паспорта, що підлягає обміну, після його анулювання у зв’язку з наявністю в ньому віз або у випадках, якщо такий паспорт є підставою для отримання / продовження дозвільних документів на проживання в іноземній державі.

Для оформлення закордонного паспорта замість втраченого або викраденого додатково до основного пакету документів необхідно подати такі документи:

  1. Заяву про оформлення закордонного паспорта у зв’язку з його втратою або викраденням у довільній формі;
  2. Виписка з Єдиного реєстру досудових розслідувань (у разі викрадення закордонного паспорта на території України).

Термін видавання закордонного паспорта:

  • загальний термін – не пізніше ніж через 20 робочих днів із дня оформлення заяви для його отримання;
  • термінове отримання – не пізніше ніж через 7 робочих днів із дня оформлення заяви для його термінового отримання;
  • спеціальний термін – не пізніше 3 робочих днів із дня оформлення заяви – у зв’язку з необхідністю термінового виїзду за кордон, пов’язаною з нагальною потребою в лікуванні особи, яка від’їжджає, або від’їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном.

Плата за видавання закордонного паспорта

За видавання закордонного паспорта стягується адміністративний збір у встановленому законодавством розмірі залежно від терміновості оформлення:

  • не пізніше ніж через 20 робочих днів – 557.32 грн;
  • не пізніше ніж через 7 робочих днів – 810.32 грн;
  • не пізніше ніж через 3 робочих дня – 810.32 грн.

У разі оформлення закордонного паспорта через ДП «Документ» додатково оплачуються послуги підприємства в розмірі 400 грн.

Підстави для відмови в оформленні та обмін закордонного паспорта

Державна міграційна служба України має право відмовити заявнику в оформленні закордонного паспорта, якщо:

  • особа вже отримала два закордонні паспорти, які є дійсними на день звернення;
  • заявник не в повному обсязі надав документи та інформацію, необхідні для оформлення закордонного паспорта;
  • дані, отримані з відомчих інформаційних систем, баз даних Єдиного державного демографічного реєстру, картотек, не підтверджують інформацію, надану заявником.

Рішення про відмову в оформленні та обмін закордонного паспорта може бути оскаржене заявником в адміністративному порядку (до вищого органу) або в суді.

Особливості оформлення закордонного паспорта для осіб із неконтрольованої території

На практиці під час оформлення закордонного паспорта вперше особами з неконтрольованої території (як проживають там, так і переселенцями), які подали до оформлення паспорт громадянина України зразка 1994 рік (не ID-картку), термін видавання паспорта може затягнутися до двох місяців або навіть в оформленні закордонного паспорта може бути відмовлено.

Таке положення пов’язане зі складністю проведення передбаченої законодавством процедури ідентифікації особи, яка отримує закордонний паспорт. Процедура ідентифікації проводиться за даними про особу, які зберігаються на паперових носіях у картотеках тих територіальних підрозділів Державної міграційної служби, якими видавався паспорт і, у цей момент, є недоступними для користування.

У таких випадках ідентифікація може бути проведена за інформацією про особу відповідно до наявних державними реєстрами або інформаційними базами, які перебувають у власності держави або підприємств, установ і організацій. При цьому Державною міграційною службою направляються запити для отримання інформації з наявних державних реєстрів, інформаційних баз, картотек, у тому числі фотозображення особи, що дасть змогу ідентифікувати особу. У процесі перевірки беруть до уваги всю інформацію, яку повідомив заявник.

У зв’язку з цим, Державна міграційна служба рекомендує під час подання документів для оформлення закордонного паспорта особою вперше надати будь-які додаткові документи, які можуть допомогти ідентифікувати особу. Вичерпного переліку документів немає, так само як і обов’язку особи надавати такі документи. Однак слід пам’ятати, що в разі, якщо за наданими документами ідентифікувати особу неможливо, Державна міграційна служба зобов’язана відмовити в оформленні закордонного паспорта.

Додатковими документами, що містять фотозображення заявника, можуть бути:

  • водійське посвідчення;
  • військовий квиток;
  • пенсійне посвідчення;
  • пільгове посвідчення;
  • пропуск на роботу;
  • дипломатичний паспорт України;
  • службовий паспорт України;
  • посвідчення особи моряка;
  • посвідчення члена екіпажу;
  • посвідчення особи на повернення в Україну;

У разі відсутності документів, що містять фотозображення, також можна надати:

  • свідоцтво про народження;
  • свідоцтво про шлюб;
  • свідоцтво про розірвання шлюбу;
  • дипломи про закінчення вищого навчального закладу;
  • інші документи.