Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЮРИСТА: Список законів для переселенців

24.01.2018

 

З початку проведення бойових дій в Україні було прийнято чимало законів і підзаконних нормативно-правових актів, якими було визначено статус внутрішньо переміщених осіб (переселенців), встановлені спеціальні права й обов'язки переселенців, визначено особливості реалізації переселенцями загальногромадянських прав.

Зараз такі нормативно-правові акти становлять досить великий масив законодавства і для того, щоб допомогти в ньому орієнтуватися, нижче наведено перелік основних законів і нормативно-правових актів, що стосуються внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Закони України

№ п/п

Назва

Номер і дата прийняття

Зміст

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції

№ 1669-VII від 02.09.2014  

Закон встановлює мораторій на виконання договірних зобов'язань і нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитними та іншими договірними зобов'язаннями, заходи збереження майна, яке перебуває в іпотеці, особливості державної реєстрації бізнесу для внутрішньо переміщених осіб.

 

 

 

 

 

 

 

 

 2

Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб

№ 1706-VII від 20.10.2014  
 

Закон визначає поняття внутрішньо переміщеної особи, встановлює порядок обліку ВПО, закріплює права на отримання документів, що засвідчують особу, на зайнятість, пенсійне забезпечення, державне соціальне страхування, соціальні послуги, освіту, участь у виборах та інші права.

 

 

 

 

 

3

Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України

№ 990-VIII від 04.02.2016
 

Законом визначаються особливості судочинства у справах про встановлення факту народження або смерті фізичної особи на тимчасово окупованій території України.

 

 

 

4

Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва

№ 800-VI від 25.12.2008 (зі змінами від 16.03.2017)

Відповідно до ст. 4 закону переселенцям надається державна підтримка в розмірі 50 відсотків вартості придбання доступного житла.

 

Постанови Кабінету Міністрів України

№ п/п

Назва

Номер і дата прийняття

Зміст

 

 

1

Про облік внутрішньо переміщених осіб

№ 509  від 01.10.2014

Регулює механізм видавання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

 

 

 

2

Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг

№ 505 від 01.10.2014

Визначає механізм надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання.

 

 

 

 

 

3

Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам

№ 637 від 05.11.2014

Встановлює особливості та умови здійснення всіх видів соціальних виплат ВПО, зокрема обов'язок пенсіонерів проходити фізичну ідентифікацію в Ощадбанку.

 

 

 

 

 

4

Деякі питання здійснення соціальних виплат ВПО

№ 365 від 08.06.2016

Встановлює Порядок призначення (відновлення) соціальних виплат ВПО і Порядок здійснення контролю за проведенням соціальних виплат ВПО за місцем їхнього фактичного проживання (порядок і підстави проведення перевірок переселенців).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Про затвердження Порядку здійснення верифікації та моніторингу достовірності інформації, поданої фізичними особами для нарахування та отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, пенсій, заробітної плати, інших виплат, що здійснюються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів Пенсійного фонду України, фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування

№ 136 від 18.02.2016

Визначає порядок і терміни надання за запитом Мінфіну персональних даних ВПО, інформації про відкриті рахунки, зокрема поточні, кредитні, депозитні, операції, залишки коштів на рахунках; нарахування та отримання соціальних виплат, пільг, субсидій; проведення верифікації та надання рекомендацій про призупинення або припинення державних виплат ВПО.

 

 

 

 

 

6

Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення

№ 1085 від 07.11.2014

Містить перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, і перелік населених пунктів, розташованих на лінії зіткнення.

 

 

 

 

 

 

 

 

  7

Про затвердження Порядку створення, ведення та доступу до відомостей Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб

№ 646 від 22.09.2016

 

Визначає умови створення, ведення і доступу до відомостей Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, в яку вносяться такі дані переселенців: ПІБ, дата та місце народження, ІПН, адреса прописки та адреса фактичного місця проживання, місце навчання, місце роботи, відомості про дітей, відомості про соціальні виплати, які отримує особа, відомості про наявність депозиту або власного житла на території України.

 

 

 

 8

Про затвердження Порядку забезпечення громадян доступним житлом

№ 140 від 11.02.2009

 

Визначає механізм забезпечення переселенців доступним житлом відповідно до Державної житлової програми «Доступне житло».

 

 

 

 

9

Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива

№ 848 від 21.10.1995

Визначає порядок оформлення і отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг в орендованому житлі.

 

 

Інші нормативно-правові акти

№ п/п

Назва

Номер і дата прийняття

Зміст

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

Тимчасовий порядок контролю за переміщенням осіб через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей

Затверджено наказом першого заступника керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України від 14.04.2017 № 222-ог

Визначає окремі питання здійснення контролю за переміщенням через лінію зіткнення та/або в її межах в зоні проведення АТО на території Донецької та Луганської областей людей, транспортних засобів, а також види блокпостів, контрольних пунктів в'їзду-виїзду, порядок їхнього функціонування, правила їхнього перетину.

 

 

 

2

Про затвердження Переліку та обсягів товарів, дозволених для переміщення до/з гуманітарно-логістичних центрів і через лінію зіткнення

Наказ Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і ВПО № 39 від 24.03.2017

 

Містить перелік товарів, які фізичні особи мають право перевозити в ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі автомобільним транспортом через лінію зіткнення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 3

Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції

Наказ Мін'юсту № 953/5 від 17.06.201

Встановлює, що:

нотаріальні дії щодо нерухомого майна, розташованого в населених пунктах, на НКТ здійснюють приватні та державні нотаріуси інших районів Луганської та Донецької областей;

проведення державної реєстрації актів цивільного стану здійснюється будь-яким відділом державної реєстрації актів цивільного стану, що розташований на контрольованій території України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Порядок емісії платіжних карток, які одночасно є пенсійним посвідченням

Постанова Правління ПФУ № 7-1 від 08.04.2016

Визначає механізм випускання Ощадбанком для пенсіонерів-переселенців пластикових платіжних карток, які одночасно є пенсійними посвідченнями. Встановлює обов'язок пенсіонера проходити фізичну ідентифікацію в банку перші два рази що шість місяців, надалі – що 12 місяців.

Ознайомитися з текстом всіх зазначених нормативно-правових актів можна на сайті Верховної Ради України в розділі «Законодавство». Для пошуку конкретного документа необхідно перейти за посиланням і скористатися опцією «Пошук за реквізитами».

Останні зміни законодавства

18 січня 2018 року Верховною Радою України ухвалено Закон «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» (так званий закон про реінтеграцію Донбасу). Зараз очікується підписання закону Президентом України, після чого текст документа буде офіційно опублікований і набере чинності з дня, наступного за днем ​​його опублікування.

Ознайомитися з текстом ухваленого законопроекту можна на сайті Верховної Ради України в розділі «Законотворчість».