Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ПСИХОЛОГА БАТЬКАМ: Що робити, якщо ваша дитина надто уразлива?

24.09.2017

Образа – почуття, знайоме кожній людині. Діти не є винятком. Важливо розуміти, що дитині складніше справлятися з виниклими почуттями через недостатній досвід та емоційну нестійкість. Батькам важливо зрозуміти причини такої уразливості дитини, навчитися правильно реагувати на дитячу образу й допомогти дитині проявляти почуття і справлятися з переживаннями.

1. Насамперед пам’ятайте, що діти досить часто є дзеркалом сімейних стосунків. Якщо вам властиво ображатися на домочадців, водночас ви можете замовкати на кілька годин, а то і днів, демонструючи близьким, як сильно ви ображені, дитина може перейняти такий стиль поведінки. Демонструючи малюкові конструктивні способи врегулювання конфліктів і особисту здатність говорити про почуття та переживання, ви навчите його того ж.

2. Розкажіть дитині про почуття. Поговоріть про те, якими вони бувають. Якими тілесними реакціями супроводжуються. В ігровій формі обговоріть, що дитина може відчувати в тому чи іншому випадку. Важливо навчити дитину диференціювати почуття. Пояснити чому, наприклад, образа відрізняється від злості.

3. Не знецінюйте почуття дитини. Визнайте її право на образу. Але й не залишайте без уваги, намагайтеся обговорити кожну окрему ситуацію.

4. Приділяйте дитині достатньо уваги. Часті образи можуть бути наслідком недостатньої уваги з боку батьків. Можуть бути засобом привернення уваги, якщо іншим способом у дитини не виходить це зробити.

5.Не завищувати вимоги до дитини. Довідайтеся і хваліть за найменші досягнення.

6. За допомогою іграшок можна розіграти сценку «ображений зайчик». Приділіть увагу питанням «На що зайчик ображений?», «Що відбувається з зайчиком, коли він відчуває образу?». Допоможіть зайчику висловити свою образу, звернувшись до кривдника. Зверніть увагу на те, як змінився стан зайчика, коли йому вдалося висловити свою образу. Пропонуйте малюкові використовувати конструктивні способи вирішення проблеми. Запропонуйте йому програти різні варіанти розвитку подій. Скажімо, що буде, якщо ображений зайчик замовк і ігнорує всіх навколо, або зайчик затаїв образу на свого найкращого друга.

7. Намагайтеся уникати оцінних суджень щодо своєї дитини, а також не порівнюйте її з іншими дітьми.

8. Ніколи не висміювати свою дитину, якщо вона розповідає вам про свого кривдника. У такі моменти вона потребує вашого співчуття.

Зазвичай, часто ображаються ранимі, чутливі діти. Великий вплив має також рівень самооцінки дитини. Якщо самооцінка дитини занижена, батькам варто серйозно задуматися над тим, чому це сталося, і допомогти малюкові підвищити самооцінку.

Окремо треба звернути увагу на ті випадки, коли поведінка дитини різко й раптово змінилася. Скажімо, малюк почав болісно реагувати на найменше зауваження, ображається, плаче або закривається від усіх. Особливо, якщо ми говоримо про дитину, яка стала свідком бойових дій. У цьому разі не відкладайте візит до психолога! Можлива причина такого стану – пережита психотравмувальна ситуація.