Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Попереду нас чекає багато роботи – заради дітей». Блог Анастасії Білоусової, фахівця програми "Сирітству - ні!"

01.06.2021

До початку роботи у Фонді День захисту дітей був для мене просто датою – 1 червня. Але все змінила програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!». Спочатку навіть випробувальний термін виявися надзвичайно складним і показав, що для мене та моїх колег кожен день – День захисту дітей. Як журналіст, я розуміла, що слова спонукають до дії і можуть бути як підтримкою, так і зброєю.

Програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» завжди слова втілює у реальні справи – допомагає дітям знайти батьків. А тренінги та майстер-класи програми допомагають батькам виховувати дітей і вирішувати складні проблеми. Участь у таких заходах «прокачує» твою особистість, твій внутрішній світ, змінює тебе як маму чи батька, як представника суспільства. Розумієш, що всі ми пов’язані, що допомога одній людині – чи дитині, чи дорослому – може змінити життя суспільства на краще. У цьому багато мудрості. Мій батько якось втішив мене словами: «Доню, оплачувана робота, яка має мудрість, – це вже щастя!»

Хоча, звичайно, проблем у соціальній сфері дуже багато. Це і реформи, і нестача професійних кадрів, і розусиновлення (повернення дітей назад у інтернатні заклади), і загальна втомленість соцпрацівників від навантажень, і маленькі зарплати. Але при цьому тут є багато людяного, багато людяності.

Фонд створив потужний напрям «Розвиток», який займається не тільки дітьми, а й батьками; не тільки сиротами, але й інтернатними закладами. Куди б я не приїжджала на зйомки дитячих роликів «Сирітству – ні!», служби у справах дітей, директори закладів тепло згадують допомогу Фонду Ріната Ахметова, розповідають про моїх надзвичайних попередників, які відвідували їх багато років тому. Це надихає.

Рік на карантині допоміг зрозуміти – як же я сумувала за дитячим запахом будинків маляти. Це ні з чим не порівняєш. Скучила за малюками, які біжать до тебе з криком «Мамо!», а потім із задоволенням позують тобі на камеру, грають, малюють, складають пазли…

У травні ми встигли відвідати заклади Краматорська та Ізмаїла. Дуже втомилися, але були задоволені тим, що попереду чекає багато цікавої роботи. Роботи заради дітей.