Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Понад півсотні важкохворих дітей із Донбасу отримали медикаменти. Кому і як надається допомога?

05.11.2015

57 сімей із Донбасу, які виховують важкохворих дітей, отримали допомогу медикаментами за програмою «Ліки дітям» Штабу Ріната Ахметова. Половина заявок на гарячу лінію Штабу — це прохання допомогти протисудомними препаратами діткам, що страждають епілепсією, судорожним синдромом, ДЦП. Також діти потребують інсуліну і протиастматичних препаратів.

Видавання препаратів здійснюється сім’ям із важкохворими дітьми у віці до 18 років із непідконтрольних територій, а також переселенцям на мирній території Донбасу. Отримати їх можна тільки в аптеках мирних Артемівська, Маріуполя і Краматорська Донецької області. На цей момент до Штабу надійшло приблизно 350 заявок на препарати. Як і раніше, велика частина дзвінків із непідконтрольних територій — 90%.

«Крім виданих у нас, сформовано ще 150 пакетів із медикаментами для тих сімей, які не можуть виїхати відразу. Батьки хвилюються, телефонують по кілька разів із проханням залишити на 1–2 тижні й не видавати їхні ліки, поки вони шукають можливість виїхати або оформити перепустку. Ми розуміємо, у якій складній ситуації вони опинилися, і йдемо назустріч», — розповіла Ірина Темерко, керівник напряму «Адресна допомога» Штабу Ахметова.

У вказаних 3 містах на мирній території Штаб дає можливість отримати препарати за дорученням найближчим родичам сімей із дітьми, які проживають на непідконтрольних територіях. Але у 20% з них немає взагалі жодної можливості виїхати або попросити рідних допомогти з доставкою.

«Ми неодноразово говорили про те, що необхідні чіткі та зрозумілі правила доставляння гуманітарних медикаментів на непідконтрольні території. Штаб направив повторні листи до Міністерства охорони здоров’я України з проханням дати докладне роз’яснення, чи потрібна ліцензія на доставляння і видавання гуманітарних медичних препаратів на непідконтрольних територіях. На жаль, на попередні наші запити чіткої відповіді не було, але Штаб Ріната Ахметова шукає шляхи розв’язання цієї проблеми», — підкреслила Римма Філь, координатор Гуманітарного штабу.

Приймання заявок на ліки для важкохворих дітей із Донбасу триває за телефоном гарячої лінії Штабу Ріната Ахметова 0800 509001. Докладніше про те, хто і як може отримати медикаменти, дивіться за посиланням.