Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Понад 700 тисяч осіб отримували допомогу від Ріната Ахметова 2014 року

16.02.2015

Понад 700 тисяч осіб отримували допомогу від Гуманітарного штабу Ріната Ахметова 2014 року. Про це заявила координатор Штабу Римма Філь під час заходу «Благодійність Ріната Ахметова: виклики та рішення 2014–2015 рр.», що відбувся в Києві 16 лютого.

«712 тисяч мирних жителів Донецької й Луганської областей отримали допомогу від Гуманітарного штабу Ріната Ахметова 2014 року — за адресними зверненнями на гарячу лінію Штабу й за основними напрямами діяльності — евакуація й тимчасове розселення, адресна допомога, допомога продуктами харчування й медикаментами, допомога дітям. Найбільш незахищені категорії мирних жителів, ті, хто терміново потребував допомоги, отримували продуктові, дитячі та гігієнічні набори, аптечки. Штаб допомагав інсулінозалежним людям, людям похилого віку й дітям ліками, оплачував лікування пораненим мирним жителям, надавав психологічну підтримку. Ми евакуювали та розміщували людей, що тікали від війни, на тимчасових базах. Рінат Ахметов створив Штаб, який щодня рятував і далі рятує десятки тисяч життів наших земляків», — заявила Римма Філь.

Гуманітарний штаб «Допоможемо» було створено при Благодійному Фонді Ріната Ахметова 6 серпня 2014 року для того, щоб надати максимальну допомогу мирним жителям Донецької та Луганської областей. Штаб об’єднав ресурси й можливості Фонду, Групи СКМ та ФК «Шахтар».

Анатолій Заболотний, директор Благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України»: «Програми та проекти фонду, які працювали в мирний час, оперативно переорієнтувалися під завдання допомогти мирному населенню Донбасу. Перші евакуйовані з Краматорська та Слов’янська ще у травні — це підопічні фонду за програмою «Сирітству — ні!». Фонд евакуював влітку дитячі будинки, будинки для літніх людей, спеціалізовані інтернати з Донецької області. Займався питаннями розселення й адресною допомогою. Команда фонду, її досвід і знання соціальної сфери стали основою Штабу».

Як розповів генеральний директор ФК «Шахтар» Сергій Палкін, на базі клубу, котрий так люблять у Донецьку, на стадіоні «Донбас Арена» створено найбільшу логістичну базу з розподілу благодійної допомоги мирному населенню. Щомісяця розміщують до 8 тисяч тонн продуктів і товарів для дітей, стикерують наклейками «Благодійна допомога. Не для продажу», сортують у пакети й розвозять у пункти видавання саме з території стадіону. Тут також працює пункт видавання наборів для дітей і для майбутніх мам. «Сьогодні волонтерами Гуманітарного штабу в Донецьку й пунктах роздавання допомоги в регіонах працюють приблизно 1100 осіб, із них 430 — співробітники нашого клубу, а також їхні родичі», — розповів Сергій Палкін.

Практичними результатами діяльності Гуманітарного штабу 2014 року стали організація евакуації із зони військових дій 40 тисяч осіб, а також організація у 57 районах і населених пунктах Донецької та Луганської областей 257 точок видавання гуманітарної допомоги, які забезпечили розповсюдження 1,35 мільйона продуктових наборів найбільш нужденним категоріям мирного населення.

 Штаб Ріната Ахметова працює на територіях, підконтрольних Україні, допомагаючи найбільш вразливим переселенцям до моменту відновлення ними соціальних виплат. А також у містах, які розташовані на лінії вогню, і на територіях, які наразі не контролює Уряд.

 

2015 року Гуманітарний штаб сфокусувався на:

  • доставлянні продовольства мирному населенню, яке не має доступу до їжі (через відсутність продуктів або грошей) — з обох боків лінії зіткнення;
  • доставлянні дитячого харчування тим дітям віком до 2-х років, яким воно недоступне — з обох боків лінії зіткнення;
  • адресної допомоги жителям зони АТО медикаментами — з обох боків лінії зіткнення;
  • адресної допомоги мирним людям, які дістали серйозні поранення внаслідок бойових дій;
  • психологічної допомоги мирному населенню (робота з «травмою війни»).

 

Як заявила директор зі зв’язків із громадськістю та комунікацій СКМ Наталя Ємченко: «Рінат Ахметов ставить перед Гуманітарним штабом завдання тільки за перші 3 місяці 2015 року надати допомогу не менш ніж для 400 тисяч мирних жителів, доставивши не менше 1,2 мільйона продуктових наборів і 90 тисяч наборів для малюків, а також допомагати медикаментами літнім людям і мирним жителям, котрі дістали поранення. Допомога надаватиметься стільки, скільки знадобиться, і виключно на підставі ключових принципів роботи Штабу — це ефективність, прозорість, нейтральність і баланс».

 

Нагадуємо, що згідно з даними ООН, за час конфлікту в Україні 10 тисяч людей дістали поранення, 1 мільйон осіб покинув свої домівки, 5,2 мільйона людей проживають у зоні конфлікту, з них 1,4 мільйона осіб «перебувають у вкрай вразливому становищі й потребують гуманітарної допомоги».

 

Звіт Гуманітарного штабу Ріната Ахметова за 2014 рік доступний на сайті Штабу http://www.fdu.org.ua/humcenter/report