Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Понад 5,5 млн наборів виживання від Штабу Ахметова отримали жителі Донбасу

02.12.2015

За 1,5 роки роботи Штаб Ріната Ахметова видав 5 млн 560 тис. дорослих наборів виживання на Донбасі з обох боків лінії зіткнення. 65% одержувачів допомоги — літні люди віком від 65 років, серед яких 8,5 тисяч — віком понад 90 років. Про це під час прес-брифінгу в ІА «Українські новини» розповіла координатор Штабу Римма Філь.

Обсяг у 5,5 млн можна зіставити з населенням трьох південних областей України: Одеської, Миколаївської та Вінницької. Штабу Ріната Ахметова вдалося вибудувати, по суті, унікальний механізм забезпечення гуманітарною допомогою. Процеси закупівлі, доставляння і видавання продуктів налагоджено за багато місяців.

«Люди, які отримують нашу допомогу — це малозабезпечені, які й у мирний час жили важко. А у воєнний — ця допомога реально рятує людські життя. Щодня на Донбасі продукти від Штабу Ріната Ахметова отримують понад 20 тисяч осіб. Ми працюємо з обох боків лінії зіткнення, і головне — у «сірій зоні». Туди рідко приїжджає гуманітарна допомога інших місій, там часто не працюють держінстанції й люди реально перебувають на межі виживання», — говорить Римма Філь.

Всього допомогу від Штабу отримали мирні жителі понад 250 міст і сіл Донецької та Луганської областей, у яких розташовані стаціонарні пункти видавання й де побували «мобільні» волонтери. Кожні 35 днів продуктові набори від Штабу отримує до півмільйона людей.

«Нам важливо, щоб кожен нужденний отримав допомогу від Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. Особливо ті, хто не годен вийти з дому. Тому у 8 містах на непідконтрольній території самотнім людям похилого віку та інвалідам, які прикуті до ліжка, набори привозять додому. У цьому полягає робота Гуманітарного штабу — допомогти вижити тут і зараз, у час воєнного лихоліття», — підкреслила Римма Філь.

У листопаді мобільні бригади Штабу видали 12,6 тисяч наборів виживання в селах Волноваського, Мар’їнського, Артемівського, Новоазовського районів, а також у м. Дзержинську. Волонтери здійснили перші виїзди у Гранітне й Сартану. За півроку роботи «мобільних» волонтерів допомогу у глибинці отримали понад 70 тисяч людей.

За підсумками місяця Штаб доставив і сформував плановані 430 тисяч дорослих і 15 тисяч дитячих наборів виживання. Було відправлено 14 автоколон із понад 4 тисячами тонн продуктів. Всі пункти Штабу перейшли на видавання зимових продуктових наборів та оновлених дитячих, розроблених з урахуванням підтримки грудного вигодовування серед матерів Донбасу, постраждалих унаслідок конфлікту.