Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Перевірка фактичного проживання: права й обов’язки переселенців

30.01.2017

Благодійний фонд «Право на захист» підготував детальну інструкцію про права та обов’язки переселенців при перевірці їх фактичного місця проживання. Ознайомитися з інструкцією можна нижче.

Що таке перевірка місця проживання ВПО?

Перевірка місця проживання внутрішньо переміщеної особи – це візит працівника управління соціального захисту до житлового приміщення, де проживає ВПО, з метою перевірки достовірності зазначеної в заяві інформації про фактичне місце проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи.

Що робити, якщо Ви переїхали до іншого житлового приміщення та більше не проживаєте за адресою, зазначеною в довідці ВПО?

Вам необхідно протягом 10 днів після переїзду повідомити про це управління соціального захисту населення за новим місцем проживання.

На підставі чого проводять перевірку?

Здійснення перевірки достовірності зазначеної в заяві інформації про фактичне місце проживання/перебування внутрішньо переміщеної особи передбачено Порядком призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженим Постановою Уряду № 365 від 08.06.2016.

Кого стосується перевірка?

Перевірки передбачені щодо всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують пенсію (щомісячне довічне грошове утримання), довічну державну стипендію, усі види соціальної допомоги та компенсації, матеріальне забезпечення, надання соціальних послуг, субсидії та пільги за рахунок коштів державного бюджету та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

ВПО, які отримують щомісячну адресну допомогу також підлягають перевірці.

Коли проводиться перевірка?

Перевірка місця проживання має здійснюватись протягом 15 днів із дня отримання управлінням заяви про призначення виплат особи, яка тільки-но стала на облік ВПО або яка відновила довідку ВПО.

Якщо особі вже раніше призначено виплати й особа їх отримує, то перевірка відповідно до роз’яснень Міністерства соціальної політики має відбутися до 14 грудня 2016 року.

Перевірку передбачено проводити кожні 6 місяців.

Що станеться, якщо під час перевірки Вас немає вдома?

У разі відсутності ВПО за місцем фактичного проживання під час проведення першої перевірки (яка проводиться протягом 15 днів із дня отримання управлінням заяви) комісія, яка приймає рішення щодо призначення (відновлення) соціальних виплат, може відмовити ВПО в їх призначенні (відновленні).

У випадку відсутності ВПО за місцем проживання під час проведення чергової перевірки (яка здійснюється раз на 6 місяців) перевіряльник зобов’язаний лишити Вам повідомлення про необхідність з’явитися в управління соціального захисту протягом 3 днів. Якщо Ви не з’явилися в управлінні (не отримали повідомлення, не мали можливості тощо), Вам мають надіслати додатково рекомендований лист щодо необхідності з’явитися в управлінні протягом 3 днів.

! Увага! В управлінні соціального захисту населення у Вас не мають права вимагати документи, які підтверджують поважність причин Вашої відсутності вдома під час перевірки. До управління необхідно з’явитись для фізичної ідентифікації, тобто пред’явити документ, який посвідчує особу.

Яким чином здійснюється перевірка місця проживання ВПО?

Перевірка уявляє собою візит інспектора з управління соціального захисту населення до вашого житлового приміщення. Під час візиту інспектор складає акт обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї. Інспектор при перевірці може:

  1. Увійти до приміщення, у якому Ви проживаєте;
  2. Уточнювати Ваші ПІБ, адресу проживання;
  3. Уточнювати кількість членів сім’ї, що мешкають разом, який родинний зв’язок є між ними;
  4. Дізнаватися чи навчається дитина (діти) у вищому навчальному закладі, на якій формі навчання, чи отримує стипендію;
  5. Дізнаватись про наявність та характеристики житлових приміщень, земельних ділянок та транспортних засобів, які перебувають у власності, володінні чи користуванні сім’ї;
  6. Дізнаватись відомості про додаткові джерела для існування, включаючи роботу без трудової угоди (неофіційне працевлаштування);
  7. Дізнаватись про відомості щодо покупки або оплати послуг, вартість яких перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для сім’ї (кожна сім’я має свій прожитковий мінімум залежно від кількості членів родини, віку, інших характеристик);
  8. Вносити вказану інформацію в акт обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї;
  9. Вимагати кожного повнолітнього члена сім’ї підписати акт.

Чого не можуть робити працівники управління соціального захисту населення:

  1. Дізнаватися подробиці Вашого особистого життя:
  • наявність/відсутність/місцезнаходження Ваших особистих речей, предметів;
  • яким чином Ви проводите вільний час;
  • коли Ви та інші члени сім’ї буваєте вдома;
  • у яких магазинах Ви купуєте товари, який одяг, предмети або продукти купуєте;
  • вимагати номер телефону та присутності родича або знайомого, у якого Ви тимчасово перебуваєте;
  • іншу інформацію, яка не стосується питань, наведених у переліку вище.
  1. Здійснювати обшук або огляд Ваших особистих речей

ВАЖЛИВО! Обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї не передбачає здійснення обшуку або огляду житла, огляду або вилучення речей. Такі дії уповноважені здійснювати виключно представники правоохоронних органів України у визначених законом випадках.

  1. Рахувати кількість одиниць одягу, який міститься у квартирі, меблів, техніки тощо.
  2. Погрожувати, залякувати мешканців житла або іншим чином намагатись отримати додаткову інформацію, яка не стосується мети обстеження матеріально-побутових умов проживання.

Під час здійснення перевірки інспектор соціального захисту населення зобов’язаний:

  1. Відрекомендуватися, показати службове посвідчення соціального інспектора та надати інформацію про мету візиту.
  2. Поінформувати ВПО про обов’язок у десятиденний строк письмово повідомляти про зміну фактичного місця проживання/перебування структурний підрозділ із питань соціального захисту населення за новим фактичним місцем проживання/перебування, а також про наслідки невиконання такого обов’язку.
  3. Заповнити акт обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї, підписати його, надати особам, щодо яких здійснено перевірку, для ознайомлення та підпису.

Права та обов’язки внутрішньо переміщеної особи під час перевірки:

ВПО мають право дізнатися в інспектора його ПІБ, ознайомитись із його службовим посвідченням та з даними, які внесено до акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї.

ВПО зобов’язані надавати інспектору необхідну інформацію, підписати акт обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї.

Рекомендації ВПО для захисту своїх прав під час здійснення перевірки:

  1. Якщо зафіксовані працівником дані в акті не відповідають дійсності або у вас є інші зауваження, зробіть про це відповідну відмітку поруч зі своїм підписом.
  2. Рекомендуємо ВПО після підписання акта попросити його копію або зробити фото на підтвердження проходження перевірки.

У разі допущення порушень із боку інспектора соціального захисту населення Ви можете зателефонувати:

  1. На Урядову гарячу лінію за номером 1545 або 0 800 507 309;
  2. На гарячу лінію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за номером 044 253 75 89 або 0 800 50 17 20.

Водночас, треба повідомити свої ПІБ, адресу та номер телефону, у чому полягає порушення.

ДЖЕРЕЛО