Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Переселенцю: Збільшено розмір банківського депозиту для виплати адресної допомоги

29.09.2017

Кабінет міністрів України збільшив розмір депозиту, який може бути на банківських картках переселенця, і за якого громадянин може претендувати на адресну допомогу як внутрішньо переміщена особа (ВПО). Такі зміни передбачені Постановою Кабінету Міністрів України № 689, прийнятою 13 вересня. Про це в ефірі ТК «Донбас» повідомила координатор з адвокації БФ «Право на захист» Дарина Толкач.

«Збільшення відбуватиметься у два етапи. З 13 вересня ліміт депозиту становить 42 100 грн (25-кратний розмір прожиткового мінімуму, – прим.), З 1 грудня – 44 050 грн. Це трохи полегшує ситуацію, проте, не вирішує її повністю, тому що це не такі космічні суми, якщо перерахувати в співвідношенні з прожитковим мінімумом – це суми, необхідні для проживання на підконтрольній території на якийсь період часу», – сказала юрист.

Водночас Дарина Толкач підкреслила, що зазначені суми депозиту розраховані на конкретного власника депозиту, не на всю сім’ю. Щодо прикладу, якщо в сім’ї троє осіб, і в кожного депозит по 42100 грн, чи нарахують їм адресну допомогу, юрист відповіла: «Зараз у нормативах прописано, що це індивідуальні депозитні рахунки, які прив’язані до конкретної фізичної особи. Що на практиці вийде, ми поки не знаємо. Тому що передбачити дії державних органів досить складно. Коли ми бачимо чітко прописане законодавством становище, часто виходить так – ми розуміємо його по-своєму, а державні органи – по-своєму».

Раніше Дарина Толкач також розповіла, що ідентифікація, яка проводиться Ощадбанком, поширюється тепер не тільки на пенсіонерів, але також і на всіх інших осіб, які є одержувачами адресної допомоги як внутрішньо переміщені особи. У зв’язку з цим скасовано перевірку вдома для всіх переселенців, які пройшли ідентифікацію в Ощадбанку. А також тепер переселенці можуть отримувати виплати й пенсії, а також здійснювати інші банківські операції в будь-якому українському банку. Однак первісна реєстрація й подальша ідентифікація проводиться тільки в Ощадбанку.

ДЖЕРЕЛО