Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Переселенцю: Як підтвердити факт звільнення з роботи для виплати пенсії

05.03.2018

Особи, переміщені з тимчасово не підконтрольної українській владі території України й районів проведення антитерористичної операції (АТО), не завжди мають можливість надати трудову книжку із записами про звільнення з роботи в період проведення АТО. Як діяти в цій ситуації пенсіонерам, роз’яснило Головне управління Пенсійного Фонду України в Донецькій області.

Для зазначених осіб статус «безробітний» можна визначити на підставі особистої заяви довільної форми із зазначенням дати, з якої особа не працює, і пояснення обставин, у зв’язку з якими не може внести запис до трудової книжки або надати оригінал трудової книжки.

Орган Пенсійного фонду України перевіряє індивідуальні відомості про застраховану особу, про наявність інформації про сплату страхових внесків, відсутність у Державному єдиному реєстрі інформації про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця.

У разі, якщо в подальшій роботі буде виявлено факт роботи особи або інформація про іншу дату звільнення з роботи, утримання надмірно отриманих сум пенсії буде проводитися відповідно до ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Зі списком територіальних управлінь Пенсійного фонду України в Донецькій області можна ознайомитися тут.

ДЖЕРЕЛО