Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Переселенцю: як отримати податковий номер для дитини

21.03.2018

Облікові картки №1ДР малолітніх осіб (до 14 років) можуть бути отримані одним із батьків (усиновлювачем, опікуном, піклувальником) за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника). Про це повідомили в Державній фіскальній службі Луганської області.

«Громадяни України документи для проведення реєстрації в Держреєстрі подають до контролювального органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а ті, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання в Україні, до будь-якого контролювального органу», – йдеться в повідомленні.

Реєстрація фізичної особи в Держреєстрі відбувається впродовж трьох робочих днів з дня подання до контролювального органу облікової картки №1ДР.

«У разі виявлення неправдивих даних або помилок у поданій обліковій картці №1ДР про внесення прізвища, імені, по батькові, дати або місця народження, місця проживання тощо фізичній особі може бути відмовлено в реєстрації (у разі неможливості виправлення неправдивих даних або помилок у встановлений термін) або продовжений термін реєстрації до 10 робочих днів», – уточнили в ДФС.

За зверненням фізичної особи, її представника контролювальний орган видає документ, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі (карта платника податків) відповідно до порядку, визначеного наказом МФУ від 29.09.2017 №822 «Про затвердження Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків».

Документ, що засвідчує реєстрацію в Державному реєстрі малолітнього, видається одному з батьків (усиновителю, опікуну, піклувальнику) за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника), упродовж трьох робочих днів з дня звернення до контролювального органу за місцем проживання фізичної особи та може бути продовжений до п'яти робочих днів у разі звернення до іншого контролювального органу.

Статтею 21 Закону України від 20.11.2012 року № 5492 «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» визначено, що кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, зобов'язаний отримати паспорт громадянина України. У паспорт громадянина України вноситься інформація, зокрема, про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

«Тому рекомендуємо отримати реєстраційний номер платника податків до досягнення дитиною 14-річного віку», – резюмують у фіскальній службі.