Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Переселенцю: коли та як можна подати заявки на програму «Доступне житло»?

05.10.2017

Переселенцям подавати заявки на участь у програмі «Доступне житло» можна буде після того, як на рахунки державної скарбниці надійдуть кошти для її фінансування. Про це розповів голова Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний.

Він нагадав, що ця програма діє в межах закону «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на будівельну галузь», і впроваджувалася ще до початку збройного конфлікту на Донбасі з 2010 по 2014 рік. До 2017 року в ній була передбачена 30% компенсація з боку держави на придбання житла, зокрема, переселенцями. 20 вересня 2017 року уряд прийняв постанову Кабінету міністрів №708, якою вносяться зміни в дві урядові постанови про порядок використання коштів на реалізацію програми «Доступне житло» – №140 та №193.

«Ми проаналізували, що учасники АТО та внутрішні переселенці не мають можливості оплатити 70%, тому виступили з ініціативою виділити ці дві категорії громадян, і дати їм можливість отримати таку підтримку в розмірі 50% від вартості житла. Саме ці дві постанови (№140 та №193, – прим.) врегулюють законодавчу норму (прийнятий Верховною Радою закон №1954)», – розповідає Сергій Комнатний.

За його словами, основною проблемою для участі в програмі «Доступне житло» для переселенців була обов'язкова вимога перебувати на квартирному обліку. «Тепер до переселенців не застосовується обов'язкова вимога – перебувати на квартирному обліку. Можуть взяти участь ті громадяни, які не мають у власності житла на підконтрольній території України або якщо житло є, але його площа менша, ніж 13,65 кв. м на кожного члена сім'ї», – пояснює чиновник.

Сергій Комнатний також озвучив, як стати учасником програми «Доступне житло», реалізацією якої займається Міністерство регіонального розвитку України через Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. «Наше регіональне управління (Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву, – прим.) є у кожній області. Тобто звичайний громадянин, переселенець або учасник АТО, який потребує поліпшення житлових умов, звертається до регіонального управління, подає перелік документів, які вказані в постанові, і стає в чергу для отримання такої підтримки», – говорить Сергій Комнатний.

За словами голови відомства, в 2017 році на програму «Доступне житло» було передбачено в бюджеті всього 30 млн грн. На ці кошти можна забезпечити житлом всього 70-80 сімей переселенців і учасників АТО. «Закон про державний бюджет, який був на початок року, взагалі не передбачав витрат на реалізацію цієї програми. Бо ще не було закону №1954, не було порядку. Цьогоріч, маючи порядок, ми можемо розпочати реалізацію цієї програми. Дуже сподіваємося, що органи місцевого самоврядування в межах децентралізації приєднаються фінансово, зможуть прийняти свої програми [з фінансування житла для переселенців і учасників АТО]», – пояснив Комнатний.

Він додав, що в проекті закону про держбюджет на 2018 рік кошти на реалізацію програми «Доступне житло» поки також не передбачені. «Ми зараз працюємо з бюджетним комітетом Верховної Ради та профільними комітетами, щоб під час опрацювання проекту закону про державний бюджет вони дали свої резолюції для того, щоб до моменту слухання цього законопроекту в першому та в другому читанні у Верховній Раді в ньому з'явилися необхідні витрати», – додав Сергій Комнатний.

За словами Сергія Комнатного, як тільки гроші будуть виділені та надійдуть на рахунки державної скарбниці, розпочнеться приймання заявок від громадян за програмою «Доступне житло».

«Ми не можемо приймати документи (за програмою «Доступне житло», – прим.) від громадян до тих пір, поки гроші не будуть на наших рахунках державної скарбниці. Ми ведемо роз'яснювальну роботу, але приймати документи про фінансові зобов'язання ми можемо тільки в межах фактичної наявності асигнацій. Паспорт бюджетної програми вже готується в Мінфіні, сподіваюся, він через тиждень-два буде, і ми зможемо почати приймати заявки, і ми будемо розуміти реальні потреби, та скільки потрібно грошей», – повідомив чиновник.

Довідка: 9 квітня 2017 року набув чинності Закон України № 1954 «Про внесення змін до ст. 4 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» щодо реалізації державних житлових програм». Метою Закону є забезпечення здешевлення вартості будівництва або придбання житла для соціально вразливих категорій громадян, в тому числі внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Державна підтримка, передбачена цим законом, полягає у сплаті державою 50% вартості будівництва або придбання доступного житла та/або наданні пільгового іпотечного житлового кредиту. Однак на 2017 рік цей закон не підкріплений фінансово.

За матеріалами «Громадського радіо». Текстова версія підготовлена ​​РПД «Донецкие новости».