Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Переселенцям: Які треба документи, щоб підписати декларацію з лікарем

13.04.2018

В Україні в межах медичної реформи з 2 квітня стартувала кампанія «Лікар для кожної сім'ї». Про те, як переселенцям з Донбасу діяти в межах цієї кампанії, пояснила на своїй сторінці в Facebook в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

«Кампанія «Лікар для кожної сім'ї» має допомогти людям, які змушені були покинути свої домівки через окупацію та війну, отримувати доступ до лікування у сімейного лікаря, терапевта та педіатра в будь-якому місці країни», – зазначила вона.

За її словами, для цього треба просто прийти до вибраного лікаря там, де зручно, і підписати декларацію. «Досить мати паспорт громадянина України та індивідуальний податковий номер. Довідка ВПО не потрібна», – пояснила в. о. міністра охорони здоров'я.

Якщо немає паспорта, треба подати:

  • тимчасове посвідчення громадянина України;
  • посвідку на проживання в Україні;
  • посвідчення біженця;
  • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту.

«Пам'ятайте, що ви маєте повне право вільно вибрати лікаря, де б ви не жили чи не були б зареєстровані, у якого б лікаря не обслуговувалися раніше», – підкреслила Супрун.

За її словами, відмовити в підписанні декларації можуть тільки з двох причин:

  1. Заклад ще не підключений до електронної системи охорони здоров'я (щодня нові заклади підключаються до системи, запитайте в реєстратурі, коли обраний вами заклад планує це зробити та підпишіть декларацію тоді).
  2. Всі лікарі медичного закладу набрали максимальну кількість пацієнтів (кампанія почалася з 2 квітня, тому малоймовірно за цей час набрати всіх можливих пацієнтів. Однак якщо таке сталося, знайдіть іншого лікаря або зверніться до обласного управління охорони здоров'я, щоб вам порадили фахівця).

Супрун рекомендує, якщо вам відмовляють у праві вільно вибрати лікаря, процитуйте лікарю «Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу», затверджений Наказом МОЗ №503 від 19 березня 2018 року.

«Саме цей документ регламентує процес вибирання лікаря, подання і припинення дії декларації з вибору лікаря. Пишіть нам про такі ситуації – будемо оперативно реагувати. Звернення можна залишати тут», – резюмувала в. о. міністра охорони здоров'я.

ДЖЕРЕЛО