Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Переселенцям: Які діти мають право на довідку ВПО й адресну допомогу

17.05.2018

Діти, народжені у внутрішньо переміщених осіб (ВПО), а також ті, які народилися вже після переміщення батьків на підконтрольну територію України, є переселенцями. Про це повідомляє Громадська організація «Донбас-SOS» і дає пояснення про те, чи мають такі діти право на адресну допомогу.

«Відповідно до сьогоднішнього українського законодавства – так», – зазначають громадські працівники.

Так, згідно з постановою Кабінету міністрів України (КМУ) №509, якщо хоча б один із батьків є ВПО, дитина теж буде ВПО. Має право і на довідку ВПО, і на адресну допомогу. «Тобто, навіть якщо один із батьків є переселенцем, а другий – місцевим жителем, дитині однаково може бути оформлена довідка», – пояснюють в організації.

Крім того, громадські працівники пояснили, що робити, якщо управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН) видало дитині довідку, а в адресній допомозі відмовляє на підставі того, що не було факту переміщення:

  • по-перше, точно знати, що ваша дитина має право отримувати належну грошову підтримку від держави (зараз вона становить 1000 грн). У постанові КМУ №505, яка регулює порядок призначення адресної допомоги, немає поділу дітей на тих, які перемістилися, і тих, які були народжені вже після переміщення батьків/когось з батьків. Водночас на довідку ці діти мають право та це чітко прописано в постанові КМУ №509. Якщо дитині вже видали довідку, отже мають платити і адресну допомогу (в разі якщо батьки не володіють нерухомістю на підконтрольній території України, а також не мають на банківському рахунку грошових коштів в 25-кратному розмірі прожиткового мінімуму (44050 грн), встановленому для працездатних осіб);
  • по-друге, в разі відмови в призначенні адресної допомоги вимагати письмову відмову з підписом начальника управління. Далі – звертатися до вищого обласного департаменту та Міністерства соціальної політики, обов'язково зателефонувати на «гарячу» урядову лінію за номером 1545 і зафіксувати факт порушення ваших прав.

«Як нас поінформували в Міністерстві соціальної політики, зараз затверджуються зміни до постанови КМУ №505, згідно з якими буде чітко прописано, що діти, народжені після переїзду батьків, також мають право отримувати адресну допомогу. Сподіваємося, що зміни таки будуть ухвалені та проблем з цим поменшає», – підсумували в «Донбас-SOS».

ДЖЕРЕЛО