Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Переселенцям: Як оформити пільгову пенсію

14.05.2018

В Україні переселенці мають право на призначення пільгової пенсії. Про те, що таке пенсія за віком на пільгових умовах, кому та за яких умов вона призначається, коли варто звертатися, як швидко пенсія буде оформлена та які виклики можуть бути, пояснили юристи Громадської організації «Донбас-SOS».

Так, пенсія за віком на пільгових умовах – різновид пенсії, що призначається особам, праця яких пов'язана з особливими умовами, характером та тривалістю роботи на виробництвах, які негативно впливають на здоров'я людини.

Важливо: Пільгова пенсія призначається незалежно від місця останньої роботи. Під час призначення застосовуються Список №1, Список №2, затверджені КМУ СРСР від 26.01.1991 року №10.

Умови призначення пільгової пенсії:

  1. Наявність і тривалість спеціального (пільгового) трудового стажу.
  2. Досягнення певного (пільгового) віку. Важливо: Для кожного різновиду робіт ст. 13 і 14 Закону України «Про пенсійне забезпечення» визначено свій пільговий вік.
  3. Щорічна атестація робочих місць за умовами праці після 1992 року.

Важливо: Неналежне та несвоєчасне проведення атестації робочих місць підприємством не може бути підставою для відмови в призначенні пенсії на пільгових умовах.

Коли звертатися: У будь-який час після виникнення пільгового права на пенсію або не раніше одного місяця до дня досягнення пільгового пенсійного віку.

Куди звертатися для оформлення пільгової пенсії:

  • якщо ви працюєте – до роботодавця;
  • якщо ви не працюєте – в органи Пенсійного фонду України (ПФУ) за місцем проживання.

Важливо: Переселенці звертаються за місцем фактичного проживання згідно з довідкою ВПО.

Для призначення пенсії за віком подаються документи:

  • заява про призначення пенсії (затвердженої форми);
  • паспорт громадянина України;
  • ідентифікаційний код;
  • документи, що підтверджують трудовий стаж (трудова книжка, диплом про навчання, військовий квиток, довідки, трудові договори тощо);
  • довідка про заробітну плату за період страхового стажу до 1 липня 2000 року, а починаючи з 1 липня 2000 року відомості орган ПФУ отримує самостійно;
  • документи, що підтверджують особливий статус особи (посвідчення учасника бойових дій, довідка Медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про визнання особи інвалідом тощо);
  • довідка внутрішньо переміщеної особи.

Важливо: Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.

Терміни рішення про призначення пенсії: ПФУ для ухвалення рішення має 10 днів з дня надходження заяви та потрібних документів.

За результатами розгляду орган ПФУ ухвалює в письмовій формі рішення або відмову, які видаються заявнику особисто в руки або надсилаються поштою.

Важливо: Залишення заяв без розгляду не допускається.

Як швидко виплатять пенсію: Виплата першої пенсії проводиться не пізніше одного місяця з дня ухвалення рішення про призначення пенсії.

Важливо: Якщо є потрібний пільговий стаж, а загального стажу бракує, пенсія за віком на пільгових умовах не призначається.

Що робити, якщо ПФУ відмовляє: Такі дії/бездіяльність треба оскаржити:

  • способом подання письмової скарги у вищий орган ПФУ – за місячний термін з моменту ознайомлення особи з рішенням;
  • способом подавання в окружний адміністративний суд позовної заяви – за термін не пізніше 6 місяців з дня, коли особа дізналася або мала дізнатися про порушення свого права.

Важливо: Перед оскарженням рішення, дій чи бездіяльності органу ПФУ потрібно отримати від нього письмову відповідь.

ДЖЕРЕЛО