Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Переселенцям: спрощено порядок отримання декретних

28.03.2018

Фонд соціального страхування України спростив порядок підтвердження непрацездатності переселенцям. Зокрема, спрощений порядок надання матеріального забезпечення у декретній відпустці. Про це повідомляється на сайті Фонду.

«Фонд соціального страхування України змінив порядок надання матеріального забезпечення внутрішньо переміщеним особам з тимчасово окупованої території або з районів проведення бойових дій. Зокрема, спрощено вимоги до документів, що підтверджують перебування особи у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного або шестирічного віку», – наголошується в повідомленні.

Як пояснив директор виконавчої дирекції Фонду Євген Баженков, відповідна постанова Фонду соцстрахування передбачає, що факт перебування переселенця в трудових відносинах з підприємством, розташованим на тимчасово окупованих територіях і в зоні збройного конфлікту, може бути підтверджений не тільки даними з Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування (ДРЗДСС), але і копією наказу страхувальника про перебування застрахованої особи у відпустці для догляду за дитиною.

Також застрахована особа може надати довідку або копію наказу страхувальника про розмір посадового окладу (тарифної ставки), встановленого на день настання страхового випадку застрахованій особі.

Якщо переселенець не зможе надати довідку страхувальника про підтвердження перебування в трудових відносинах на мить настання страхового випадку, то він має надати довідку бюджетної установи, якій підпорядковане підприємство, що не проводить діяльність.

Якщо неможливо надати ні довідку від страхувальника, ні від бюджетної установи, то матзабезпечення буде призначене на підставі даних ДРЗДСС, що підтверджують трудові відносини на мить настання страхового випадку.

Нагадаємо, станом на 26 березня в Україні обчислено 1 млн 491 тис. 528 переселенців або 1 млн 217 тис. 71 сім'ю з Донбасу та Криму.

ДЖЕРЕЛО