Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Пенсіонери-переселенці залишаються прив’язаними до місця реєстрації як ВПО, – юрист

30.05.2017

Держава удосконалює процес отримання пенсійних виплат, але не для пенсіонерів-переселенців. Про це заявила правової аналітик Благодійного фонду «Право на захист» Олена Виноградова.

17 травня Кабінет міністрів України прийняв постанову № 334, якою дозволив пенсіонерам отримувати пенсію не за місцем реєстрації, а за фактичним місцем проживання, яке необхідно вказати в заяві. Це спрощує систему виплати пенсій, і всі сприйняли цю інформацію радісно. Але це ніяк не стосується пенсіонерів-переселенців.

«Якщо сильно розібратися в постанові, то ми побачимо, що і для громадян не переселенців вона не дуже сильно спрацює. Тому що в нас є два етапи: перший – подання документів на оформлення пенсії, другий – виплата пенсій. І зміни стосуються другого етапу виплати пенсій, тепер люди зможуть отримати свою пенсію за фактичним місцем проживання, яке може не збігатися з місцем їхньої реєстрації, яка записана в паспорті. Однак, щоб оформити пенсію, людям однаково потрібно буде їхати туди, де вони зареєстровані, і там оформляти свою пенсію», – пояснила Олена Виноградова.

Вона підкреслила – у разі з внутрішньо переміщеними особами (ВПО) ситуація складна. «Річ у тім, що пенсійне й соціальне забезпечення переселенців регулюється окремою постановою, і такі особи можуть отримувати пенсії та соціальні виплати тільки там, де вони отримали довідку внутрішньо переміщеної особи, і можуть отримувати свої виплати тільки через відділення Ощадбанку. І внутрішньо переміщеним особам ці зміни жодним чином не допоможуть, вони зараз фактично прикріплені до того місця, де отримували довідку ВПО. І щойно вони звідти їдуть із яких-небудь причин (не обов’язково на непідконтрольні території, але і всередині країни на тривалий термін), то є ризик того, що їм заблокують пенсійні та соціальні виплати до того моменту, поки вони знову не повернуться на постійне місце проживання й не пройдуть відповідні все перевірки – ідентифікації, верифікації та ін.», – пояснює Олена Виноградова.

Підготовлено «Донецькими новинами» за матеріалами «Громадського радіо».