Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Пенсіонерів-переселенців, які не пройшли ідентифікацію в Ощадбанку, будуть перевіряти за місцем проживання

27.01.2017

Якщо в пенсіонера-переселенця ще немає електронного пенсійного посвідчення (ЕПП) або громадянин перебуває в процесі його отримання, то йому необхідно проходити ідентифікацію в Ощадбанку що 3 місяці. У разі непроходження фізичної ідентифікації виплату пенсії буде зупинено. Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів України від 28 грудня № 1028 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2014 № 637», яка набула чинності 4 січня 2017 року.

Правовий аналітик благодійного фонду «Право на захист» Олена Виноградова, радить, насамперед, підійти до того відділення Ощадбанку, у якому пенсіонер-переселенець відкривав рахунок, й уточнити – чи потрібно проходити таку фізичну ідентифікацію. Найімовірніше, дадуть відповідь, що потрібно.

«Внесли зміни, згідно з якими тільки пенсіонери-переселенці з усіх категорій одержувачів соціальної допомоги мають проходити фізичну ідентифікацію в Ощадбанку що 3 місяці з дня відкриття рахунку», – повідомила вона.

Виноградова зазначила, що в разі, якщо таку верифікацію пенсіонер не проходить, не з’являється особисто в Ощадбанк, то всі операції на його рахунку зупиняються.

«Це написано в постанові, Ощадбанку жодних додаткових наказів для цього не потрібно. У них у програмі це видно автоматично. Й Ощадбанк інформує про таке призупинення Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН), Пенсійний фонд і Міністерство фінансів», – підкреслила вона.

«Щойно УПСЗН і пенсійний фонд отримують інформацію про те, що рух на рахунку зупинено, то щодо такого пенсіонера включається процедура перевірки його місця проживання. Ця процедура описана в іншій постанові Кабміну (№ 365 від 8 червня 2016 року)», – уточнила Виноградова.

У процесі перевірки до пенсіонера приходить робоча група, яка складається насамперед із працівників УТЗСН. До неї також можуть входити представники пенсійного фонду, фонду соціального страхування та представники відповідного органу місцевого самоврядування.

Приходять за місцем проживання переселенця, яке вказано в нього в довідці, наявність людини вдома – є особистою верифікацією. Група складає акт про матеріально-побутові умови проживання переселенця.

Складений акт передається на розгляд спеціальній комісії, і комісія приймає рішення – поновити або не поновити пенсіонеру-переселенцю виплату його пенсії.

«У тому разі, якщо поновлюють, то рішення комісії надсилають в Ощадбанк, і з моменту отримання рішення комісії Ощадбанк може відновити рух на рахунку», – пояснила аналітик.

Якщо робоча група прийшла й не застала пенсіонера-переселенця за місцем його проживання, робиться відмітка в акті, людині залишають повідомлення й переселенцю дають 3 дні для того, щоб він з’явився в УТЗСН для перевірки.

Якщо пенсіонер прийде упродовж цих 3 днів, то процедура відбувається точно так: визначається дата, коли робоча група може прийти до нього додому, під час візиту складають акт про матеріально-побутові умови проживання, його передають у комісію, комісія виносить рішення.

Як підкреслила Виноградова, якщо ж пенсіонер не прийде в УТЗСН для перевірки – про це точно так само робиться відмітка, документи передають на розгляд комісії, і в такому разі комісія, найімовірніше, прийме рішення не поновлювати виплати. «У такому разі пенсіонеру не будуть поновлять його виплати – він просто перестане отримувати пенсію», – резюмувала Виноградова.

Але надалі пенсію відновити можна в будь-який момент. Спочатку потрібно також з’явитися в УТЗСН і далі за процедурою.

ДЖЕРЕЛО